Bir teknoloji düsünün, öncekilere hiç benzemiyor. Bu teknolojiyi kullanarak mantarlardan insanlara, her türlü canli varligin genetik kodunu istediginiz biçimde degistirebiliyorsunuz. Artik evrimsel mekanizmalarin devreye girmesini beklemenize gerek yok; saatler içinde ölümcül genetik hastaliklari iyilestirebiliyor, domuzlari insanlarin hizmetine girecek organ fabrikalarina dönüstürebiliyor, bitkilere ve hayvanlara hayal edebileceginiz her türlü özelligi kazandirabiliyorsunuz. Tabii insanlara da Üstelik bunu inanilmaz bir kesinlik, kolaylik ve etkinlikle yapiyorsunuz.
Yaratilistaki Çatlak, biyoloji tarihinin dönüm noktasi niteligindeki bu teknolojiyi, yani CRISPR-Cas9 Gen Düzenleme yöntemini, kâsfi Jennifer A. Doudna’nin agzindan aktariyor. Biyokimya alaninin öncü isimlerinden Doudna’yi bu biyoteknolojiye tasiyan upuzun, dolambaçli ve zahmetli yol ayni zamanda bilimde yeni bilgilere ulasmanin ancak kolektif çalisma ve dayanismayla mümkün oldugunu gösteren göz kamastirici bir hikâye.
Jennifer A. Doudna, CRISPR’in sadece hastaliklara degil, iklim degisikligi, çevresel yikimlar, gida güvenligi gibi sorunlara da çare olabilecegini, ancak bu ise bilimciler, sirketler, hükümetler ve halklarin birlikte soyunmasi gerektigini savunuyor. Yaratilistaki Çatlak iste tam bu saikle, CRISPR’i halka anlatmak için kaleme alinmis. Doudna’ya göre insanlik tarihini geri dönülmez biçimde degistirebilecek güçteki CRISPR’la ilgili tartismaya dahil olmak hepimizin sorumlulugu. Ancak Doudna Is, açik fikirli olmakla basliyor diyor. Peki, biyolojinin sinirlarini zorlarken mevcut ahlaki, hukuki ve siyasi sinirlari da yoklayacak olan CRISPR’i hakkiyla degerlendirebilecek kadar açik fikirli olabilecek miyiz? Yasayip görecegiz
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade