Çalismamizin amaci; hastanin çocuk olmasi durumunda, Hasta Haklari Yönetmeligi kapsaminda haklarinin neler oldugunu ve nasil uygulanmasi gerektigini vurgulamak, bu konuda ulusal ve uluslararasi belgelerde yer alan düzenlemeler hakkinda bilgi vermek, devletin ve üçüncü kisilerin (özellikle ebeveynlerin ve saglik çalisanlarinin) bu konudaki sorumluluklarini ortaya koymak ve çesitli tibbi müdahalelerin hasta çocuklar üzerinde nasil uygulandigini göstermektedir.
Çalismamiz kapsaminda ele alacagimiz çocuk; kendi basina hukuki tasarrufa ehil olmadigi kabul edilen, 18 yasini doldurmamis olan çocuktur. Yetiskinlerden farkli biyolojik, psikolojik ve sosyal gereksinimlere sahip olan çocuklar toplumun en fazla korunmayi gerektiren kesimidir. Mevzuatimizda dogrudan dogruya hasta çocuklarin korunmasi ile ilgili bir kural yoktur. Çocuk, "herkes" kavrami içerisinde yer alarak hukuki korumadan yararlanmaktadir. Bu durum yasal ehliyeti olmayan fakat rasyonel kararlar verebilen "genç eriskin" hastalarin kendi gelecekleri hakkinda karar verme hakkini gözeten özerklik ilkesinin zarar görmesine ve hayata geçmemesine neden olmakta ve çocuklari yetiskinlerin vicdani ile bas basa birakmaktadir.
Çocuk hastalarin, haklarinin bilincinde olmalari için konuya iliskin yetiskinler tarafindan desteklenmeleri ve egitilmeleri; ayrica çocuklar kadar toplumun tüm kesimlerince haklarin bilinmesi ve hayata geçirilmesi gerekmektedir. Çocuk hasta haklarinin anlasilabilmesi ve ardindan saglik hizmetlerinde uygulamaya geçirilmesi öncelikle saglik çalisanlarina konu ile ilgili kapsamli bir egitim verilmesi ile mümkündür. Bu durum hasta çocuk grubuna verilen hizmetin kalitesini arttiracaktir.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade