ORTA ASYA VE ORTA DOGU’YA HÂKIM BIR HÜKÜMDAR,
KÜÇÜK ASYA’YA KADAR SAVASMIS BIR FATIH: TIMUR
Avrasya’nin her kösesinde bir kasirga gibi esen Timurlenk, bozkir fatihlerinin sonuncusuydu. Dünya tarihinde ömrünün neredeyse tamamini seferlerde geçirmis savasçi-hükümdar karakteri için akla gelen ilk isimlerdendir. “Kuvveti sonsuz” olarak nitelendirilen ordulariyla 1382’den 1405’e kadar çok genis topraklarin tozunu dumana katmistir. Delhi’den Moskova’ya, Orta Asya’dan Tanri Daglari’na, Anadolu ve Toroslar üzerinden Avrasya’ya kadar yeni fetihler için karsisina çikan güçleri hallaç pamugu gibi oradan oraya savurmustur. Süphe yok ki birçok kadim sehri de yerle bir etmis, bazilarini ise kudretinden esirgemistir.
Uzun yillar boyunca insa ettigi Türk-Mogol kültürü, ölümünden sonra yerini Türk-Islam kültürüne birakmis ve Osmanlilar, Safevîler, Babürlüler gibi büyük imparatorluklar için ilham kaynagi olmustur. Timur’un (Aksak Timur, Timurlenk, Temür) destansi ismi tarihteki unutulmaz yerini almistir.
Beatrice Forbes Manz, bu çalismasinda Timur’u bir göçebe hanedanin kurucusu ve çok yetenekli bir insan olarak ele alirken devlet kurma mekanizmalari, kabile politikalarinin dinamikleri ve kisisel yönetimin dogasi gibi daha genis konulari da tartismaya açiyor. Timur’un iktidara geldigi kabile konfederasyonu içindeki siyasi kültürü inceleyerek, Timur’un gevsek ve isyankâr bir yapiyi tek bir kisiye itaate dayali disiplinli bir ordu haline nasil getirdigini arastiriyor.
Timur döneminin toplumsal-kültürel yapisi üzerine ciddi çalismalar yapmis Beatrice Forbes Manz’in akici bir üslupla kaleme aldigi TIMURLENK: Bozkirlarin Son Göçebe Fatihi adli bu eserimizi, Zuhal Bilgin’in essiz çevirisiyle tarih tutkunlarinin begenisine sunuyoruz…
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade