Kresin Tatarlari, Türk-Tatar birligi ve kimligi içinde yer alan ve yalnizca Hristiyan olma özellikleriyle diger Tatarlardan farklilik gösteren özel bir dinî gruptur. Eserin “Kresin Tatar Türkçesi” adini tasimasi Kresinlerin ayri bir diyalekt oldugu anlamina gelmemektedir. Kendi içlerinde Kazan ardi Kresinleri, Tüben Kama Kresinleri, Tav Yagi (Dag bölgesi) Kresinleri, Çistay Kresinleri ve Nogaybek Kresinleri olarak gruplandirilan ve cografi olarak Tataristan, Baskurdistan, Udmurtistan cumhuriyetleri ile Samara, Kirov ve Çilebi gibi eyaletlerde daginik sekilde yasayan Kresin Tatarlarinin konustuklari dili bir arada göstermek için bu adlandirma tercih edilmistir. Tatar Türkçesi kendi içerisinde Orta (Kazan), Bati (Miser) ve Dogu (Sibirya) grubu olmak üzere üç büyük agiz bölgesinden olusmaktadir. Etnik olarak diger Tatarlardan ayri olmayan Kresin Tatarlarinin agizlari ise Orta (Kazan), Bati (Miser) diyalektleri içinde yer almaktadir.
Eserde Kresin adi, Kresin Tatar Türklerinin tarihi ve etnik sekillenisi, siyasi ve sosyal durumlari, yasadiklari yerler ve alt gruplari, nüfuslari, dinleri, Kresin Tatarcasinin Tatar Türkçesi içindeki yeri, Kresin Tatarlarinin sosyal hayat, gelenek ve folklorlari, Kresin Tatar agizlari, folkloru ve kültürü ile ilgili yapilan belli basli çalismalar, Kresin Tatarcasinin söz varligi özellikleri ve toplumdilbilimsel durumu ile ünlü Kresin kisileri ve özellikleri hakkinda ayrintili bilgi verilmis; ses bilgisi ve sekil bilgisi incelemesi yapildiktan sonra, Kresin Tatar agizlarina ait 84 adet metin esere dahil edilmistir.
Türkiye Türkolojisinde hacmi ve içerigiyle bir ilk olma özelligi tasiyan eser, Türk Dünyasinin ve Tatarlarin özel bir grubu olan Kresin Tatarlarini her yönüyle ele alip okuyucularin dikkatine sunmasi ve Türk kültür birligine hizmet etmesi bakimindan yazarlarini mutlu etmektedir.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade