Ortopedik Problemlerde Manuel Terapi
Ortopedik manuel fizyoterapi, kas iskelet sistemine ait islev bozukluklarinin tedavisinde kullanilan,
etkinligi kanitlanmis ve kabul görmüs bir yöntem olup günümüzde bu alanda özellesmek isteyen fizyoterapistlerin sürekli egitim aldiklari bir daldir. Avrupa ve Amerika basta olmak üzere dünyanin birçok ülkesinde, manuel fizyoterapi konusunda egitim vererek bu alanin profesyonellerini yetistirmeyi amaç edinmis olan çesitli organizasyonlar vardir. Manuel fizyoterapi, ülkemizde de fizyoterapi ve rehabilitasyon lisans egitim programlari kapsaminda yer almakta, lisansüstü programlarda da daha ileri egitim verilmekte ve arastirma çalismalari yapilmaktadir. Bu kitabin yazilmasindaki amaç fizyoterapistlere, lisans ve yüksek lisans programlarinda egitim gören fizyoterapi ögrencilerine ortopedik problemlerin tedavisinde kullanilan manuel tedavi teknikleri ile ilgili bilgi aktarmaktir. Hacettepe Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nde otuz yili askin bir süredir manuel tedavi teknikleriyle hem egitim hem de klinik çalisma alaninda edindigim deneyimlerimi yazma fikri,ögrencilerimin bir kaynaga duyduklari gereksinimden
dogdu. Kitabin olusturulmasina bu alana gönül vermis deneyimli meslektaslarim da degerli katkilarini
esirgemediler, onlara minnettarim. Kitabin içeriginde tendon, ligament, kas ve fasyayi içeren yumusak dokulardaki yaralanmarin veya asiri kullanim lezyonlarinin tedavisinde kullanilan transvers friksiyon tekniklerine genis yer verilmistir. Kitabin daha büyük bir bölümü ise gerek vertebral gerekse periferik eklemlere ait mekanik bozukluklarin tedavisinde kullanilan manipulasyon ve mobilizasyon yöntemlerine ayrilmistir. Kitap, fizyoterapi egitim programlarinda okutulmaya uygun olarak yazilmistir. Konu ile ilgili literatür titizlikle incelenmis ve kanita dayali arastirmalarin sonuçlarina yer verilmistir. Manuel tekniklerin ögrenilebilmesi için önkosul temel anatomi, fizyoloji ve biyomekani konularinda egitim almis olmaktir. Bu kitapta temel bilgilerin üzerine insa etmek amaciyla, daha ileri fonksiyonel anatomi ve kinematikler ve patomekaniklere de yer verilmistir. Ortopedi ve fizik tedavi kliniklerinde tanisi konulduktan sonra fizyoterapi gereksinimi belirlenerek fizyoterapiste gönderilen hastalarin tedavisinde manuel teknikler, genellikle diger modalitelerle birlikte öteden beri uygulanmaktadir. Birçok eklem ve yumusak doku probleminin tedavisinde manuel yöntemlerin son derece degerli oldugu artik bilimsel arastirmalarla kanitlanmistir. Kitapta, sik görülen yumusak doku ve eklem patolojileri ile ilgili bilgilerin yani sira, manuel fizyoterapiye özel ölçme ve degerlendirme yöntemleri de yer almaktadir.
Manuel tedavinin etkinligi kanitlanmis olsa bile, her patoloji veya her hasta bu yöntemlerle tedaviye uygun degildir. Klinik karar verme, deyatli bir fizyoterapi degerlendirmesi, ilgili hekim ile diyalog ve iyi bir gözlemin yani sira, yapilacak islemin indikasyon ve kontraindikasyonlarinin iyi bilinmesini de gerektirmektedir. Manuel terapide çok sayida ve farkli ekollere ait yumusak doku teknikleri ile eklem mobilizasyon ve manipulasyon teknikleri kullanilmaktadir. Hangi hasta için hangi manuel tedavi yönteminin uygun oldugu, bu tekniklerin hastaligin hangi evresinde hangi sira ile kullanilacagi, tedavinin basarisini etkileyen en önemli faktörlerdir. Bu konuda okuyucuya yol göstermek için her bir bölümde o anatomik bölge ile ilgili patolojilere, degerlendirme ölçütlerine ve yöntemlerine, degerlendirmeler sonucunda elde edilen bulgularin yorumlanmasina ve hastaligin hangi evresinde hangi teknigin kullanilacagina karar vermede yol gösteren bilgilere yer verilmistir. Kitap, manuel tekniklerin uygulanmasinda pratik egitimi destekleyen görsellere de çokça yer vermis olup özellikle bu yönüyle fizyoterapi ögrencileri için egitim materyali olarak da tasarlanmistir. Ortopedik manuel fizyoterapide birçok ekol tarafindan birçok farkli teknik gelistirilmistir.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade