Arndt genelde tarihçi, yayinci ve sair olarak bilinir. Almanlarin Napoleon’a karsi verdigi mücadelenin ve Alman millî devletinin kurulusu için gösterdigi gayretin önde gelen fikrî ve siyasî neferlerinden biriydi. Belki de irk bilincine sahip ilk büyük Alman’di. Bütün Almanlari kapsayan bir halk devleti fikrini savunmustu.
Ona göre köylü, bir milletin en büyük ve önemli parçasiydi. O, sabani kullanir, gerektiginde de savasta kilici eline alirdi.
Onun döneminde dünya vatandasligi fikrinden modern milliyetçilige, hümanizm fikrinden irk düsüncesine geçilmistir. Sik sik hümanizmi ve kozmopolitizmi yermis, Fransizlara karsi duyulan ebedî nefreti Almanlarin dini hâline getirmeye çalismistir.
Arndt’in bölünmüslüge ve bölgecilige (partikularizm) karsi takindigi radikal tavir Romantiklerin muhafazakâr anlayisina hiç uymuyordu. Devlet ve halk bütünlesmesi temelinde millî birligi ve güçlü bir devleti savunuyordu. Bütün bunlar, baslangicinda özgürlük motifinin baskin oldugu 19’uncu yüzyilin ana fikirleriydi.
“Türkler Karadeniz kiyilarini yagmalarken Baltik Denizi’nde yasayan Rus ‘Bana ne’ dememeli...” ifadesi ne yazik ki Arndt’in Türklere fazla sempati duymadiginin göstergesidir. Yine su ifadeleri de ilginçtir: “Türkler hakkinda bir yerde, sanildigi gibi o kadar kolay bir av olmayacaklarini söyledim. Özellikle de devletlerinin gelecegi tehlikeye düstügünde ve kâfirlerin kilici inançlarini hedef aldiginda…”
Arndt için demokrasi ulasilamayacak bir idealdi.
O, özgürlükçü düsüncede sinirsiz bir bireycilik tehlikesinin yattigini görmüstü.
Bir halkin, özünü koruyabilmesi için, dilinin bozulmasina ve yok edilmesine asla müsaade etmemesi gerektigini söylüyordu.
Ezcümle karsimizda millî düsüncenin popüler hâle getirilmesinde 19’uncu yüzyilin ilk yarisindaki milliyetçilik teorisyenlerinin çogundan daha fazla hizmeti olan bir filozof durmaktadir.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade