Felsefe; hayatin ve varligin, rasyonel-dogal zeminde yapilan izahini ifade eder. Dolayisiyla "Islam felsefesi"nden kasit, niteligi Islami olan bir felsefe degildir. Haddizatinda niteligi dini olan herhangi bir felsefeden zaten bahsedilemez. Söyle ki felsefe; nihai noktada beseri bir bilgi olup, kaynak itibariyla insan aklinin ve insan tecrübesinin bir ürünüdür. Halbuki din, akil zemininde temellendirilmeye çalisilsa bile insan aklinin ve insan tecrübesinin bir ürünü olmayip, kaynak itibariyla ilahi olduguna inanilan bir bilgidir. Dinin muhatabi kabul edilen akil, nihayetinde araçsal bir degere karsilik gelirken; felsefenin muhatabi kabul edilen akil, herhangi bir araca degil, bir ölçüye, bir kritere karsiliktir.
İslam Felsefesine Giriş - Neşet Toku
öNSöZ
Felsefe; hayatin ve varligin, rasyonel-dogal zeminde yapilan izahini ifade eder. Dolayisiyla "Islam felsefesi"nden kasit, niteligi Islami olan bir felsefe degildir. Haddizatinda niteligi dini olan herhangi bir felsefeden zaten bahsedilemez. Söyle ki felsefe; nihai noktada beseri bir bilgi olup, kaynak itibariyla insan aklinin ve insan tecrübesinin bir ürünüdür. Halbuki din, akil zemininde temellendirilmeye çalisilsa bile insan aklinin ve insan tecrübesinin bir ürünü olmayip, kaynak itibariyla ilahi olduguna inanilan bir bilgidir. Dinin muhatabi kabul edilen akil, nihayetinde araçsal bir degere karsilik gelirken; felsefenin muhatabi kabul edilen akil, herhangi bir araca degil, bir ölçüye, bir kritere karsiliktir. Felsefede, akla takaddüm eden, onun fevkinde baska bir ölçü, baska bir kriter yoktur. Bu yüzdendir ki tüm felsefe tarihinin kendisine düsülmüs bir dipnotu oldugu söylenen Platon felsefeyi, "Tanri'ya da hayvana da mahsus olmayip, sadece ve sadece insana mahsus olan dü-sünce" diye tarif etmistir. "Islam felsefesi" terkibindeki "Islam" teri-mine gelince, söz konusu terim, bir din olarak Islam'a degil; Islam dünyasina, Islam cografyasina, yani Islam uygarligina isaret etmek üzere kullanilmaktadir.
Islam felsefesine giris mahiyetinde tasarlanan bu çalisma, elbette bir Islam felsefesi tarihi degildir. Haliyle bütün Islam filozof-larini kapsamamaktadir. çerçeve sadece temel problemler ve temel ekoller seklinde çizilmistir. Kitabin yayini gerçeklestiren Savas Yayi-nevi'ne tesekkür ederim.
ERZURUM - 2007 Doç. Dr. Neset TOKU
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade