Benjamin, Barthes ve Fotografin Tekilligi, yirminci yüzyilin en önemli entelektüel kisiliklerinden ikisini yeni bir bakis açisiyla karsilastiriyor. Benjamin’in ve Barthes’in fotografla iliskilerinin simdiye kadar kesfedilmemis boyutlarini arastirirken bir yandan da bilindik metinlere yeni yorumlar getiriyor; ancak yakin geçmiste ortaya çikarilmis olan kaynaklari çözümlüyor. Çalismalarinin farkli tarihsel, felsefi ve kültürel baglamlarina karsin, Benjamin ile Barthes’in, yalnizca fotografa özgü benzer konular ve sorunlarla –fotograf ve ona bakan kisi arasinda, benlik ve öteki arasinda yasanan bir yüzlesme seklindeki iliskinin yani sira zaman, öznellik, bellek ve kayip arasindaki dinamik bag dahil- ilgilendiklerini ileri sürüyor. Her iki yazar da fotografin alginlanisinin “tekil olayina” ve bunun fotograf imgelerinin gücünden, keskinliginden kaynaklanan etik, varolusçu boyutlarina vurgu yapiyor. Fotograf tarihi ile kurami, kültürel elestirellik, otobiyografi arasindaki karmasik iliskiyi eslestiren bu kitap yalnizca tarihçilerin ve fotograf kuramlarinin degil, edebi ve kültürel çalismalar yürüten akademisyenlerin de fazlasiyla ilgisini çekecek.
Benjamin ile Barthes’in fotograf ve ona bakan kisi arasindaki etkilesime dair vizyonlari arasindaki baglantilar aginin özenle izini süren bu kitap, paha biçilemez bir elestiri örnegi sergiliyor. Kathrin Yacavone’nin çalismasini, fotograf fenomenolojisine ciddi anlamda ilgi duyan ya da bir fotograf imgesinin tekil etkisini hissetmis herkesin mutlaka okumasi gerek.
Micheal Sheringham, Marchal Foch Fransiz Edebiyati Profesörü,
All Souls Koleji, Oxford Ünviersitesi
Benjamin’in ve Barthes’in fotograf üzerine çalismalarinin karsilastirilmali incelemesi olan bu kitap, bir ilk! Dogrudan dogruya, fotograf üretimini ve okumasini içeren etik olgusuna hitap ediyor.
Elizabeth Stewart, Ingiliz Dili ve Edebiyati Bölümü,
Yeshiva Üniversitesi, New York
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade