19. yüzyilin, bugün bildigimiz anlamiyla bilimin baslangicina ve ilerleme yönünde gelisimine taniklik eden elestirmenleri ve edebiyat tarihçileri, edebiyatta es benliklerin resmedilmesi üzerine yüzeysel bir yorumun ötesine nüfuz etmeyi basaramadilar. Es benlik motifini derin psikoloji ve mit baglaminda gözlemlemek ve kullanimini daha net biçimde yazarlarin kendileriyle iliskilendirmek (Wilhelm Dilthey'in ardindan) hem klinik hem kültürel ilgi alanlariyla psikanalize kaldi.
Psikoloji tarihinde, deyim yerindeyse edebiyatin arka bahçesiyle psikanalitik baglamda ilk kez ilgilenen isimlerden biri olan Otto Rank, Freudcu narsizm kurami üzerinden temellendirdigi görüsleriyle edebiyat tarihinde siklikla karsimiza çikan es benlik motifine sezgisel, psikanalitik ve kuramsal bir yorum getirmistir.
Rank'in, es benlik motifinin psikolojik, etnolojik, söylencesel ve edebi anlamda ortaya çikisini açiklamaya odaklandigi bu eseri, es benligi siir, tiyatro ve düzyazi edebiyatindaki görünümüyle psikanalitik açidan degerlendiren yegâne girisimlerden biridir.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade