Acaba postmodernizm bir temel birakmadigi için demokrasi ortadan kalkacak midir? Veya Fukuyama'nin belirttigi üzere liberal demokrasi ve kapitalizm tarihin sonuna mi isaret etmektedir? Yoksa Vico'nun belirttigi üzere demokrasiden geri gidisler mi yasanacaktir? Ya da Huntington'un dedigi gibi üçüncü demokratiklesme dalgasindan mi bahsedilecektir?
Eski Yunan ve Roma gelenegi iktidari kanun disi yollarla ele geçiren kimselere tiran damgasi vurup olumsuz nitelerken, doguda iktidarin ele geçirilmesinin tanrinin inayeti olarak algilandigi ve normal görüldügü, bu nedenle de iktidara kolayca el konulabildigi belirtilmektedir. Genelde iktidar, dinî takdis ile mesrulastirilmaya çalisilirken bugün diktatörler, geçmiste dinî takdisle saglanan mesrulugu plebisiter seçimlerle saglamaya çalismaktadir. Touraine demokrasilerin ortak özelligini; iktidarin sinirlanmasi, siyasal yöneticilerin halkin temsilcisi olmasi ve yurttaslik olarak saymaktadir. Bu açidan demokraside devletin üslubu da önemlidir. Herseyden önce demokratik devlet vatandaslarinin kisiliklerini tanidigi gibi, toplum da kisilerin rizasiyla olusturduklari diger topluluklari tanimaktadir. Zorlamaya dayali merkeziyetçi yapilarin özgürlük, sorumluluk ve yaraticiligi yok ettigi hususunda güçlü bir anlayis bulunmakta ve bunun günümüzün sanayi sonrasi toplum yapisiyla bagdasmadigi belirtilmektedir. Daha ötede ise postmodern gelismelerin modernligin temelini ve özne anlayisini da bozarak her seyi yikma egiliminde oldugu vurgulanmaktadir.
Aytekin Yilmaz bu eserinde; siyasal alanla ilgili tartismalari ele alip tarihsel süreçte ortaya çikan yaklasimlara yeni gündem maddelerini de katarak; örnegin komuniteryan arayislar ve postmodern gelismeler, insan haklari ve sivil toplum gibi konulari da demokrasi baglaminda incelemektedir.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade