Elinizdeki kitap her ne kadar basligi aksini söylese de bilgi tarihinden çok her ikisi de çogul olan bilgilerin tarihleri hakkinda bir kitap. Saf veya pratik, soyut veya somut, açik veya kapali bilgilerin tarihlerine iliskin harikulade bir giris kitabi. Bu arastirma alanina yönelmek isteyen okur için essiz bir kilavuz. Bilgi nasil toplanir, siniflandirilir, dogrulanir, saklanir veya bireyler, sirketler ya da devletler tarafindan nasil kullanilir.
Çesitli dönemler ve çesitli yerlerden örneklerle bilgi tarihine isik tutan ve bilginin olusumunun, daha dogrusu “çig” enformasyonun bir dizi süreçten geçerek “pismis” bilgiye dönüsümünün tarihini sunan Peter Burke kitabinda yerel bilgileri göz ardi etmeyen ve bilgisizligi, yani cehaleti de isin içine katan bir tarihin ana hatlarini çiziyor.
Nispeten yeni bir tarihsel arastirma alani olan bilgi tarihi hakkindaki bu harikulade giris kitabi okuru bilgi, enformasyon, bilgi düzeni, bilgi toplumu, konumlu bilgi, entelektüel gibi kavramlar etrafinda bir yolculuga çikararak enformasyonun bilgiye dönüsüm süreçlerini sayip döküyor.
Bilgi tarihine sadece dikey eksende degil ayni zamanda yatay eksende bakarak bilgiler arasindaki hiyerarsiyi ya da mücadeleyi masaya yatiriyor. Bilginin tamamlayici karsitlarindan ya da toplumsal baglamindan ayri olarak düsünülemeyeceginin vurgulandigi ve günümüz bilgi toplumunun köklerinin desifre edildigi bir tarihi gözler önüne seriyor.
Bilgi tarihi bir mücadele tarihidir; erisimi genisletmeye çalisan kuvvetler ile onu kisitlamaya çalisan kuvvetler arasindaki bitmek bilmez bir mücadelenin tarihidir.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade