Darbe yillarini
Birinci elden okumak…
“27 Mayis 1960 darbesi ve sonrasinda askerlerin baslarina gelenleri mutlaka anlatmaliydim… Darbelere katilan subaylar, Harbiyeli ögrenciler ve onlarin degerli esleri ile çocuklarinin israrlari üzerine bu dönemi yazmaliydim…”
Bahtiyar Yalta
Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihi bir bakima darbeler ve muhtiralar tarihidir. Özellikle tek parti iktidarinin 1950 yilinda sona ermesinden itibaren pek çok darbe süreci yasanmistir. Cumhuriyetimizin bu tansiyonu yüksek zamanlarina isik tutmak için son derece kritik olan asker-sivil iliskisini de yeniden gündeme tasimak ve ilk elden belgelerle, hatiralarla masaya yatirmak gerekiyor.
Bahtiyar Yalta; Agustos 1950’de gönüllü olarak Kore Savasi’na katilmis, yurda döner dönmez katildigi Cumhurbaskanligi Muhafiz Alayi basta olmak üzere Türk Silahli Kuvvetleri’ne pek çok alanda hizmet etmis, Agustos 1960’ta Kara Harp Okulu II. Ögrenci Taburu komutani olarak görevlendirilmis, 22 Subat 1962 olayi ile 24 Subat 1962’de kurmay kidemli binbasi olarak emekli edilmistir. 21 Mayis 1963’teki ihtilal girisimine katildigi için dört seneye yakin cezaevinde kalmistir. Demokrat Parti’ye karsi yürütülen gizli yapilanmalarda önemli rol oynayan ve bir döneme damgasini vuran Talat Aydemir’in mesai arkadaslarindan biri olmasinin yani sira pek çok konuda fikirlerine basvurulmus ve kendisine kritik görevler verilmistir.
22 Subat 1962 ve 21 Mayis 1963 tarihlerinde yasanan iki darbe girisiminde olaylarin merkezinde yer almasi nedeniyle Bahtiyar Yalta’nin hatiralari büyük bir önem arz etmektedir. Her iki süreçte de etkin rol oynayan kisilerle yaptigi görüsmeleri aktarmasi bu hatiralari daha da degerli kilmaktadir. Yalta’nin anilari engin bir hafizanin Türk tarihine armaganidir.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade