Siniflar, açimlamasindaki durulugu, arastirmaya yönelimi ve sosyolojik teori ve bulgularin siyaset, tarih ve felsefeyle olan genis iliskisine gösterdigi ilgiyle sivrilmisti. Bu nitelikler elinizdeki derlemede de bulunmaktadir. Siniflar’i okumamis olan ya da ona dair hafizalarini tazelemek isteyen okurlar, onun baslica tezlerini Birinci Bölüm’de özet olarak bulacaktir.
Siyasal partilerin, sendikalarin ya da mücadele örgütlerinin tümü de içinde isgördükleri bir toplum haritasina gerek duyarlar ve bugün toplumsal farklilasmanin ve esitsizligin sürüp gitmesi kadar tartismali pek az mesele söz konusudur. Toplumsal dönüsüm arayisinda olanlar hangi müttefikleri arayabilirler ve toplumsal iliskilerin hâkim örüntüsüne meydan okundugunda hangi çikarlar söz konusudur? “Siniflar Üzerine Tartismalar”a katkida bulunanlar mevcut sosyolojik modellerin yeterliligiyle oldugu kadar bu meselelerle de ilgilenmektedirler.
Wright’in orijinal eseri, sinif teorisini tarihsel gelismeyle ve degisik ana toplumsal siniflarin farkli çikarlari, bakis açilari ve potansiyeliyle iliskilendirmek üzere Marksist ve Weberci fikirlerden yararlanmistir. Bireylerin yalnizca bir toplumsal sinifa uygun düsmek zorunda olmadiklari ve bazilarinin kendilerini farkli sinifsal konumlarin kesismesinde buldugu aslinda bir dizi ‘çeliskili sinifsal mevki’nin oldugu konusundaki israr, Wright’in en orijinal algilayislarindan birini olusturmaktadir. Wright, bu verimli düsünceyi, elinizdeki kitabin Sekizinci Bölümü’nde üstüne basilarak yeniden formüle edilmis olarak sürdürmektedir.
“Siniflar Üzerine Tartismalar”, ayni zamanda ön-kavramlari yeniden inceleme ve argümani empirik testlere tabi tutma yönünde bir istekliligin de söz konusu oldugu akademik -ve politik- bir tartismanin örnegidir.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade