Raymond Williams, 1958’de basilan ve kültürel çalismalar disiplininin kurucu eseri olan bu kitabinda, modern anlamiyla “kültür” kavraminin
ilk defa Sanayi Devrimi sirasinda kullanima girdigini öne sürüyor. Sanayi Devrimi’nin besigi Ingiltere’de kavramin o tarihten beri geçirdigi dönüsümlerin izini sürüyor.
Coleridge’den John Stuart Mill’e, Matthew Arnold’dan William Morris, John Ruskin ve Oscar Wilde’a kadar kirktan fazla düsünür ve edebiyatçinin eserlerine bakiyor, “kültür fikri”nin evrimini inceliyor. Sanayi Devrimi’nin yol açtigi makinelesme, isbölümü, yabancilasma gibi süreçler karsisinda sanatin toplumla iliskisine dair fikirler de degisiyor.
Sanata ve sanatçiya toplumsal degisimin öncüsü olma görevi yükleniyor. Bu dönemde olusmaya baslayan “edebiyat piyasasi”na ve sanatçiyi piyasa ölçütlerine tabi kilma girisimlerine tepki olarak “sanat için sanat” ilkesi ve estetizm filizleniyor. Sanati ve kültürü genis toplum kesimleriyle kaynastirma çabalari canlaniyor. Kültür ve Toplum, bütün bu degisimlerin arkasindaki ekonomik ve toplumsal yapiyi gözler önüne seriyor.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade