Ikinci Dünya Savasi sonrasi düsünce tarihine damgasini vuran kitaplardan biri kabul edilen Kültürlerin Yorumlanmasi, sadece “kültür” kavramini yeniden tanimlamakla kalmaz, “yorum”un isleyisine, kapsam ve yetki alanina dair yepyeni bir degerlendirme sunar. Geertz, 70’lerde altin çagini yasayan, yapilari ve belirlenimleriyle sosyolojinin hükümranliginin altini oyar. 1973’te bir araya getirdigi bu makalelerine metodolojik bir çati kurmak adina ortaya attigi “Yogun
Betimleme” kurami sosyal bilimlerde bir paradigma degisimini tetikler.
Din, ideoloji, ritüel, devrim, toplumsal degisim gibi geçtigimiz yüzyilin büyük problematiklerini bu yöntemle kat eder. Tüm bu büyük kavramlarin kültürle etkilesimini, toplumun büyük oyununda oynadigi rolü ele alir, soyutu gündelik gerçeklikle iç içe geçirir ve deneyimi teoriyle bulusturan bir zemin insa eder.
Geertz, okuru Wittgenstein, Gilbert Ryle ve Claude Lévi-Strauss gibi düsünürlerle birlikte Endonezya’nin Java bölgesindeki horoz dövüslerini izlemeye çagiriyor. Horozlar birbirine girmis, bahisler oynanmisken; biz de Geertz ile birlikte fantastik toplumsal gerçekligi kuran ve anlamlandiran “derin oyun”unun sifrelerini çözüyoruz.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade