Iki yil öncesine kadar Dede Korkut Kitabi’nin 6 hikâyeyi içeren harekeli Vatikan yazmasi ile 12 hikâyeyi içeren harekesiz Dresden yazmasi biliniyordu. Aralik 2018’de Iran’da üçüncü bir Dede Korkut yazmasi olan Günbed nüshasi bulundu. Günbed yazmasi 27 soylama ile iki yeni boy (boylama) ihtiva etmektedir. Günbed yazmasi bugüne dek üç kez Türkiye’de, üç kez Azerbaycan’da ve iki kez de Iran’da yayimlanmistir.
Dede Korkut’un Günbed Yazmasi Üzerine Arastirmalar ve Incelemeler adli bu kitapta Günbed yazmasi üzerine 10 arastirma ve inceleme yer almaktadir.
Ilk yazi 11 Haziran 2019’da Facebook’da “Dede Korkut’un üçüncü elyazmasi (Soylamalar ve iki yeni boy ile Türkmen Sahra nüshasi)” basligini tasimaktadir.
Ikinci yazi Günbed yazmasinin Yusuf Azmun tarafindan yapilan ilk yayiminin Journal of Old Turkic Studies (3/2, 2019: s. 637-646)’te “Azmun, Y. Dede Korkut’un Üçüncü Elyazmasi, Yeni Soylamalar ve Boylar (Hikâyeler) ile Türkmen Sahra Nüshasi. Giris-Metin-Çeviri-Sözlük-Tipkibasim, Kutlu Yayinevi, Istanbul, 2019, 176 s.” baslikli tanitmasidir.
Üçüncü yazi “Dede Korkut’un Günbed yazmasinin Azmun ile Ekici yayimlarinda düzeltmeler ve tamamlamalar” basligini tasimaktadir.
Dr. Hülya Uzuntas ile birlikte hazirlanan dördüncü yazi “Günbed yazmasinin önceki Dede Korkut yazmalarindaki bazi okumalari düzeltmesi” basligini tasimaktadir.
Günbed yazmasinin nâsirleri metinde geçen Mogolca kelimeleri tavsif edememislerdir. “Dede Korkut’un Günbed yazmasinda geçen 50 Mogolca kelime” baslikli besinci yazi metindeki Mogolca kelimelere ve unsurlara açiklik getirmektedir.
19 Ekim 2019’da Facebook’da yayimlanan altinci yazi Azerbaycan’da Prof. Dr. Ramiz Asker’in yayimladigi eseri tanitan “Dede Korkut Yayini Üzerine” baslikli yazidir.
Dede Korkut “gayibdan dürlü haber söyler” miydi? baslikli yedinci yazi Dede Qorqud, Azerbaycan Milli Elmler Akademiyasi Folklor Institutu dergisinde yayimlanmaktadir.
Sekizinci yazi “Dede Korkut Kitabi’nin kaç yazma nüshasi var?” basligini tasimakta olup Azerbaycan’da Dede Qorqud, Azerbaycan Milli Elmler Akademiyasi Folklor Institutu, (2019/3, s. 21-27;) Türkologiya, (2019/3, s. 86-93) dergilerinde yayimlanmistir.
Dokuzuncu yazi Dr. Hülya Uzuntas tarafindan hazirlanan “Günbed yazmasinda Fauna” baslikli yazidir. Yazmada geçen 90’dan fazla hayvanin isimlerinin etimolojileri verilmektedir.
Dede Korkut Kitabi’nin Günbed yazmasinda kaç tane boy (veya boylama) var? baslikli son yazi ise ilk boy (boylama) nin özelliklerini ortaya koymaktadir.
Okuyucu bu kitapta Günbed yazmasi hakkinda yayimlanan on yazi ile bilgisini artiracak, Dede Korkut Kitabi’nin üçüncü yazmasi hakkinda birçok yeni bilgilere erismis olacaktir.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade