Ilk bakista, psikiyatri alaninda çalisan bir hekim olan Erol Göka’nin , “sosyolojik” veya “sosyal psikolojik” bir konu oldugu izlenimini veren ‘Insan Kisim Kisim: Topluluklarin Anlasilmasinda Psikolojik Bilimler’ baslikli bir kitap yazma girisiminde ne isi var, diye düsünülebilir. Hele hele bu kisi, psikiyatrinin meslek ve bilim olarak sinirlarindaki muglakligin birçok karisikliga ve etik soruna yol açtiginin farkinda olan ve bundan yakinan birisiyse, bu sorunun önemi daha da artmaktadir.
Sosyal psikoloji ve politik psikoloji, toplumun ruhsal durumunu ve rahatsizliklarini anlamayi amaç bile edinmeyen çok farkli bir bilim nesnesi ve yöntem bilgisiyle çalisiyor. Psikiyatri ise, her ne kadar, ruhsal hastaliklarin nedenleri ve tedavileriyle ilgili olarak insanin toplumsalligini hesaba katan teorilere sahipse de bireye (tek bir insana) ve onun hastaliklarina odaklanmis durumda. Dolayisiyla bu baglamda ‘toplumsal ruhsallik’ adini verebilecegimiz alan, hem tüm beseri bilimlerin nesnesi durumundadir hem de henüz herhangi bir bilimin nesnesi olamamistir. Ruh sagligi profesyonellerine dost sohbetlerinde, medyada en sik “bugünlerde toplumun ruh sagliginin bozulup bozulmadiginin ya da ne durumda ne oldugunun” sorulup durmasinin nedeni, iste bu eksikliktir.
Elbette bilimsel bilgi alaninda henüz mesru bir yer bulunmadi diye, insanin grup davranisiyla ilgili bilgi gereksinimi askiya alinmis degil. Birçok bilimci ve düsünür adeta bu eksikligi gidermek istercesine insanin grup davranisi hakkinda bilgi üretmeye çalisiyor. Iste tam da bu noktada bu kitabin yazilis amaci; insan varolusunun belirleyici niteliklerinden birisinin onun “grup-varlik” olusu oldugu, insanin bu özelliginin akademinin birçok dali tarafindan ayri ayri ele alindigi ve bu baglamda bütünlestirici bir bakisin gerektigini vurgulamaktir.
Yazar Hakkinda:
Erol Göka, 1959 yilinda Denizli’de dogdu. Evli ve 5 çocuk babasi. 1992’de psikiyatri doçenti, 1998’de Ankara Numune Egitim ve Arastirma Hastanesi Psikiyatri Klinigi Sefi oldu. Halen Saglik Bilimleri Üniversitesi Tip Fakültesi Ankara Sehir Hastanesi Psikiyatri Klinigi Egitim ve Idari sorumlusu. Türkiye Günlügü dergisinin yayin; birçok tip ve beseri bilimler alanindaki derginin danisma kurullarinda bulunuyor. Türk Grup Davranisi kitabi ile Türkiye Yazarlar Birligi 2006 yili “Yilin Fikir Adami Ödülü”ne layik görülen Erol Göka’ya, 2008 yilinda da Türk Ocaklari “Ziya Gökalp Ilim ve Tesvik Ödülü” verilmistir.
Kullanilan Reklam Mecralari : Instagram, Twitter, Facebook, website.
Erol Göka, Twitter’da oldukça aktif olup, 65 bin civarinda takipçisi bulunmaktadir.
Kitapla Alakali Anahtar Kelimeler:
• Psikiyatri
• Psikolojisi
• Toplum Psikolojisi
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade