Basit bir önkabulden yola çikiyorum: Bir sehri görebilmek için baska bir sehre ihtiyaç var. Insan bir sehre yasamak üzere gittiyse, o sehrin gündelik hayat pratigini ögrenmek zorunda. Sehre dikkatle, merakla, israrla bakmak demek bu. Ve insan yabanci bir sehre dikkatle bakarken, karsisinda bir diger sehrin silueti belirir daima. Kisinin kendi sehridir bu. Bazen içinde dogdugu, büyüdügü, bazen bir süre yasadigi, güçlü duygular besledigi, bir imge olarak zihninde yer etmis, bir çesit aidiyet hissiyle bagli oldugu sehir. Insan kendi sehrini sanki ilk kez simdi gerçekten anlamaya basliyormus hissine kapilir. Asina ve yakin olan, mesafe alindiginda ve farkli olanin merceginden bakinca yeni bir anlam kazanir.
Bu kitap, Hong Kong ile Istanbul’un geçtigimiz otuz yildaki küresel süreçlere eklemlenme çabalarini yan yana koyma denemesi belki. Agirlik Hong Kong’a veriliyor; bir anlamda okurun Istanbul’a son otuz yilda benzer küresellesme süreçlerinden geçmis Asya’nin diger ucundaki bir liman kentinin, Hong Kong’un merceginden bakmasi mümkün kilinmaya çalisiliyor. Iki kent arasindaki benzerlikler kadar farkliliklarin da Istanbul’u degerlendirirken yeni bir perspektif sunabilecegini ümit ediyorum.
Asuman Suner
YAZAR HAKKINDA: Asuman Suner, Orta Dogu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Doktora derecesini Massachusetts Üniversitesi Iletisim Bölümü’nden aldiktan sonra, 1995-98 yillari arasinda Hong Kong Üniversitesi Karsilastirmali Edebiyat ve Kültür Çalismalari Bölümü’nde ögretim üyesi olarak çalisti. Çalismalari kültür sosyolojisi alaninda yogunlasan Suner’in New Turkish Sinema: Belonging, Identity and Memory baslikli kitabi 2010 yilinda Londra’da I.B. Tauris Press tarafindan basildi. Kitap ayni yil Arapçaya çevrilerek Next Page Foundation tarafindan Beyrut’ta yayimlandi. Istanbul Teknik Üniversitesi Insan ve Toplum Bilimleri Bölümü’nden emekli olan Suner, halen Sabanci Üniversitesi’nde ders vermektedir.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade