• -20%
Türk Dünyası Anonim Halk Şiiri
search
  • Türk Dünyası Anonim Halk Şiiri

Türk Dünyası Anonim Halk Şiiri

₺410,00
₺328,00 20% kazanın
Vergi dahil
Barkod
9786053425052
Yazar
Doğan Kaya
Yayınevi
Akçağ Yayınları
Adet



Anonim Halk Siiri, Cumhuriyet Üniversitesi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dogan Kayanin uzun yillar üzerinde çalisip tespit ettigi malzemeleri, kili kirk yararcasina degerlendirip ulastigi sonuçlari ortaya koyan orjinal bir kitaptir. Kitapta mani, türkü, agit, ninni, düzgü, bilmece ve tekerleme en ince ayrintilariyla ele alinmis; binlerce örnek içinden seçilen örneklerle, ileri sürülen fikirlerin teyid edilmesi yoluna gidilmis; çogu hakkinda yeni ve isabetli tespitlere ulasilmistir.Zengin ve zengin oldugu kadar da çesitlilik gösteren bu siirlerle, tasidigi özellikler dolayisiyla, bizler hep iftihar ettik, ama ne yazik ki, yaklasik elli-altmis yildir bukonuda derleme, makale ve kitap bazinda eserler vermemize ragmenbugüne kadar bunlari bir bütün halinde, sistemli olarak ortaya koyamadik. Yapilan çalismalar münferit çalismalardan öte gidemedi. Bu kitabin meydana gelmesine de iste bu düsünce sebep olmustur.Kitabi yazmaya basladiktansonra, ne derece zor bir isi üstlendigimi anladim. Bu, iki bakimdanzordu. Birincisi; alanla ilgili olarak ilim alemine ilk defa böyle bir eserin sunulacak olmasinin verdigi sorumluluk, ikincisi; konunun oldukça çesitlilik arzetmesi, genis ve hacimli olmasiydi. Ne var ki, Türk kültürüne olan sevdamiz, çalisirken hazzina doyamadigimiz zengin ve nadide örnekler, sevkimizi artirdi.(Tanitim Bülteninden)-Halkımızın duygusunu, inancını, zevkini, acısını, neşesini, dünya görüşünü, ideallerini yansıtan anonim halk şiiri, edebiyatımızın önemli bir cephesini teşkil eder.
Zengin ve zengin olduğu kadar da çeşitlilik gösteren bu şiirler hakkında Doğan Kaya, uzun yıllar üzerinde çalışıp tespit ettiği malzemeleri kılı kırk yararcasına değerlendirip, ulaştığı sonuçları ortaya koyan orijinal bir kitap yazmıştır.
Kitapla mani, türkü, ağıt, ninni, düzgü, bilmece ve tekerleme, en ince ayrıntılarıyla ele alınmış; binlerce örnek içinden seçilen örneklerle, ileri sürülen fikirlerin teyit edilmesi yoluna gidilmiş; çoğu hakkında yeni ve isabetli tespitlere ulaşılmıştır.
Anonim Halk Şiiri konusu, aynı zamanda Türk Dünyasını doğrudan ilgilendiren bir husustur. Kitapta, çeşitli Türk topluluklarından da örnekler verilerek konunun ne derece zengin ve önemli olduğuna; yüzyıllardır farklı coğrafyalarda aynı kültür numunelerini yaşatmaları dolayısıyla, Türk boylarında hala mevcut olan millî ruha dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Eser, Türklük aleminin anonim ürünlerine yer vermesinden dolayı da ayrı bir kıymet taşımaktadır.
Akçağ olarak, bu alanda çalışan araştırmacıların, öğretim üyeleri ve öğrencilerinin, edebiyat öğretmenlerinin hizmetine, hülasa Türk kültür hayatına, böyle bir eseri kazandırmanın gururu içindeyiz.


Doğan Kaya
6 Öğeler
 

Güvenli Ödeme

 

Hızlı Teslimat

 

Kolay İade