“Bu kitap Ekim Devrimi’nin Üçüncü Dünya üzerindeki etkisini anlatmak üzere kaleme alindi” diyerek söze basliyor Vijay Prashad. Vietnam’dan Küba’ya, Hindistan’dan Endonezya’ya, Çin’den Cezayir ve Mogolistan’a sosyalist hareketlerin ortaya çikisina, gelisimine, basari ve basarisizliklarina dair etkileyici bir özet sunuyor. Bu arada, Sultan Galiyev ve Tüm Rusya Müslüman Sûrasi’ndan Bakü’deki Dogu Emekçileri Kongresi’ne bizim cografyamiza uzanmayi da ihmal etmiyor.
Az sayfaya çok sey sigdiran, “hikâyesi büyük” bir kitap bu. Sovyet Rusya’nin adim adim insasinin yani sira onu çöküse götüren nedenleri, Sovyetlerin Nazizm karsisindaki direnisini, dünyayi fasizm belasindan kurtarmak ve “baska bir dünya kurmak” için ödenen bedelleri dokunakli bir dille anlatiyor.
Ayni zamanda Ekim Devrimi’nde kadinlarin rolünü, devrimin kadinlarin hayatini nasil degistirdigini ama her seye ragmen kadinlari özgürlestirmeye yetmedigini, basörtülerini çikardiklari için kocalari tarafindan öldürülen kadinlarin hikâyeleriyle bir kez daha görüyoruz. “Engels Kolektif Çiftligi”nin yöneticisi ve üzüm uzmani Fatima’nin ve Istanbullu komünist ögretmen Naciye Hanimin direngenligiyle karsilasiyoruz.
Kültürel planda ise “Çin’den Sili’ye kadar, Sovyetlerin sol kanat fütürizmine ayak uyduracak yeni bir dil bulmaya hevesli bütün yazarlari kendisine çeken, sagirliga karsi yazma arzusu”yla tanisiyoruz.
Üçüncü Dünya Üzerinde Kizil Yildiz bugünkü dünya panoramasinda, yükselen barbarlik ortaminda, çogu insan için geri plana düstügü söylenebilecek “baska bir dünya” inancini yeniden canlandiran kitaplardan. Su içer gibi okuyacaginiz ama son sayfayi çevirdiginizde içinizdeki susuzluk hissini daha da artiracak kitaplardan…
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade