Çocuga yönelik cinsel istismar küresel halk sagligi sorunudur. Sorunun önlenmesinde ve müdahalesinde çok boyutlu, bütüncül yaklasim gereklidir. Koruyucu ve önleyici çalismalara yönelik politikalar öncelikli hedef olmali; tüm kurum ve kuruluslarda sistemli uygulamalar gerçeklestirilmelidir.
Ancak ne yazik ki, çocuklar ancak cinsel istismara maruz kaldiklari açiga çiktiktan sonra, sistemlere dâhil olmaktadirlar. Bu süreçlerde bazen adli, saglik, çocuk koruma, sosyal hizmet sistemlerinin yapisindan, isleyisinden dolayi; bazen de sistemlerde yer alan profesyonellerin bakis açisi, yaklasimindan dolayi çocuklar adeta ikincil örselenme yasamaktadir. Sistemler arasinda esgüdüm olmasi önemlidir; ama ondan daha da önemli olan her asamada çocukla karsilasan profesyonellerin çocugun öncelikli yararini gözeterek, ona bir “dosya” degil, “birey” ve “bir yasam” olarak bakmalaridir.
Bu kitapta, çocuklarin ve annelerin adli sistemde, saglik sisteminde, çocuk koruma, sosyal hizmet sisteminde karsilastiklari davranislar, yaklasimlarin onlari nasil örseledigini, incittigini, bu deneyimlere iliskin duygu ve düsüncelerini bulacaksiniz. Ama ayni zamanda, incinmis çocuklarin bu yolculugunda onlara birey olarak, insan olarak, haklarini gözeterek yaklasan profesyonellerin de oldugunu göreceksiniz. Bu profesyoneller onlarin süreçte bir kez daha örselenmemesi için mesleki uygulamalarinda çocuk odakli yaklasimi benimseyen ve uygulayan kisilerdir. Onlar, çocuklarda yasama baglanma umudunu yeserten sosyal hizmet uzmanlaridir, psikologlardir, avukatlardir, hekimlerdir, hemsirelerdir.
Incitilmis çocuklara kendilerini degersiz hissettiren meslek elemanlari oldugu gibi, onlara kendilerini degerli hissettirecek yaklasimlarda bulunan meslek elemanlari da vardir ve onlar her seye karsin umudu canli tutmaktadir. Emeklerine bin saygiyla…
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade