Her metnin olusturuldugu dönemle arasinda siki bir iliski bulunur. Bu sebeple bir metnin hakkiyla anlasilabilmesi için yazildigi dönemin özelliklerinin, anlayis tarzinin, fikrî ve içtimaî yapisinin bilinmesi gerekmektedir. Klasik Türk edebiyatina dahil olan metinlerin daha iyi çözümlenebilmesi için özellikle dînî literatürün, kelimelerin kullanildigi dönemdeki anlamlarinin ve anlam çesitlerinin, serh metotlarinin bilinmesi icap eder. Bu da klasik serh metodunu yansitan metinlerin incelenmesi yoluyla olacaktir.
XVIII. yüzyil Osmanli müellifleri arasinda yer alan La‘lî-zâde Abdülbâkî, mensubu oldugu Bayrâmî- Melâmî ekolü hakkinda bilgi veren eserleriyle bilinmektedir. Bu kitap, La‘lî-zâde Abdülbâkî’nin büyük dedesi Sari Abdullah Efendi’nin (ö.1071/1660) Meslekü’l-‘Ussâk kasidesine yazdigi serhtir ve özellikle Türk tasavvuf anlayisini ve mensup oldugu ekolün âdâbini yansitmasi bakimindan büyük önem arz etmektedir.
Çalismanin birinci bölümünde sâirin hayati ve tespit edilebilen eserleri hakkinda bilgi verildikten sonra ikinci bölümünde, sadelestirilmis metne yer verilmistir. Ardindan eserin tespit edilebilen nüshalari tavsif edilerek edisyon kritik yapilmis ve transkripsiyonlu metin ortaya konmustur.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade