“Tarih yazmak için bilmek lazim zannedersiniz. Dogru zannedersiniz. Fakat bilgi, tarihçi olmaya yetmez. Internet yasayan bütün tarihçilerden daha bilgilidir. Bir bilgisayar diski, hatta bir flas disk bile öyledir. Tarihçi olmak için kültür gerekir, sezgi gerekir. Bunlarsiz tarihçi olunmaz. Belki tarih teknisyeni olunur.
Rahmetli Yilmaz Öztuna bir defasinda bunun adini da koymustu: “Benim ekolüm intüitif ekoldür,” dedigini hatirliyorum. Sezgiye dayanan. Sezgiye dayanan dediyse, havariler gibi gaipten sezgi alip yazan degil tabii. Tarihçi temelde belgeye dayanir ve bazilari sadece belgeye dayanir. Öztuna öyleydi. Arkeolojiye, linguistige ve sosyolojiye ihtiyatla yaklasirdi. Peki sezgi? Sezgi belgelerin sentezinde, yorumunda öne çikar.
(…)
Konuralp Ercilasun'da o yasayisi, o sezgiyi gördüm. Bu bir tarih kitabi ama aslinda bir tarih felsefesi ve metodolojisi kitabi. (…) Bir dönem bilinip yazilabilir. Fakat binlerce yili bilmek… Yetmez. Duymak, hissetmek… Sonra da bunlarin tamamini bir arada görebilmek! Çaglari ancak öyle yazabilirsiniz. Ne demek istedigimi tam anlamak için okumaya devam etmelisiniz.”
- Iskender Öksüz
Tarihin belli zaman araliklarina tasnif edilmesi, Bati tarihçiliginin gitgide uzmanlasmaya varacak egilimlerinin ürünü olarak ortaya çikmistir. Ayrica bu konuda, modern tarih egitiminin meseleleri kavrama ve kolaylastirmaya dönük egitim odakli çabalarinin katkisi da göz ardi edilemez. Türk tarihçiligi de bir bilim olarak sekillenmeye basladigi andan itibaren bu meseleye el atmis, Türk tarihini belli dönemler içerisinde ele almak, tarih yaziciligimizin en erken konu basliklarindan biri olarak sekillenmeye baslamistir. Bununla birlikte bu konuda bugün bile bir mutabakata varildigi söylenemez.
Konuralp Ercilasun, Atsiz’dan Zeki Velidi’ye, Ibrahim Kafesoglu’ndan çagdas tarihçiligimize uzanan süreçte bir yordam olusturucu bu önemli baslik üzerine yaptigi çalismalari anlamli bir bütün hâlinde bir araya getirdi. Böylece yalniz konunun uzmanlarini degil, entelektüel ilgisi bu alana yönelmis okuru da duru ve akici bir dille Türk tarihinin tayin edici noktalari, siyasi, cografi, demografik merkezleri ve bütüncül bir tarih anlayisinin rehberliginde aydinlatan Türk Tarihinin Çaglari ortaya çikti. Tarihimizi kavrama konusunda objektif ölçüler içerisinde bes ana basligin tespit edildigi çalisma, süphesiz bu alanda bir el kitabi ihtiyacini da karsilayacaktir.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade