Koçgiri Asireti'nin merkezi olarak bilinen Sivas-Ümraniye'de 6 Mart 1921'de yasanan birtakim “asayissizlik” olaylarini haber alan Ankara hükümeti asayisi tesis etmek ve olaylarin büyümesini önlemek amaciyla bölgede örfi idare ilan etmis, Nurettin Pasa kumandasinda bir ordu görevlendirerek bölgeye göndermisti. Bastirma harekâti sirasindaki yogun siddet uygulamalari, yapilan sikâyetler sonucu Meclis'in de gündemine alinmis ve durumu yerinde incelemek,
olaylarin faillerinin ve askerî harekât sonrasinda meydana çikan elim tabloda sorumlulugu bulunanlarin tespiti için “Koçgiri Tahkikat Heyeti” ismiyle bölgeye bir kurul yollanmisti.
Dilek Kizildag Soileau tarihe “Koçgiri Isyani” olarak geçen, gerek resmî tarihin gerek Kürt milliyetçi tarih yaziminin önemli duraklarindan biri olan Koçgiri Isyani'ni birçok boyutuyla, kapsamli bir biçimde ele aliyor: “Kürt devleti kurmak için girisilen bir Kürt isyani” olup olmadigini, Alevi Kürtlerin olaylara dahlini, olaylarin “isyan” niteligi tasiyip tasimadigini inceliyor. Bunu yaparken tarihsel, sosyal ve kültürel arka plana oldugu kadar resmî belgelere de bakiyor.
Koçgiri Isyani, Meclis Arsivi'ndeki “Koçgiri Hadisesine Dair Heyet-i Tahkikiye Raporu”nun tamaminin edinilerek kullanildigi ilk akademik çalisma.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade