Bu kitap, Bedrettin’in Varidati’nin tercümesidir.
Varidat: Kalbe gelen içe dogan ve insanin gönlüne düsen (varid olan) sey demektir ki daha ziyade çogul olarak “vâridât” seklinde kullanilir. Tasavvufçulara göre, onun yolunda olanlara “Cenap-i Hakk”in özel bir teveccühü, bir iltifati, bir hediyesi ve bazi hallerde hususi bir bilgilendirme ve irsasidir ki, buna, hak yolcularinin her seyi dogru görüp dogru degerlendirmeleri için zaman zaman onlarin iç dünyalarinda tecelli eden “envâr-i sifât” veya “envâr-i esmâ” demek de mümkündür.
Alem-i Emr: Arsin üstünde olup, madde olmayan, ölçülemeyen ve herkesin anlayamayacagi âlem. Buna, âlem-i melekût ve âlem-i ervâh (rûhlar âlemi) ve mekânsizlik âlemi de denir. Alem–i emrde sirayla; kalb, rûh, sir, hafi, ahfâ denilen bes latife (makam, mertebe) vardir. Alem-i halkin ötesi, âlem-emrdir. (Imam-i Rabbani)
Ilimlerin hepsi his yollari ile degildir. Bir kismi da âlem-i melekûta aittir. Bu dünya için yaratilmis olan hisler, âlem-i melekûtun bilinmesine perde olurlar. Onlardan kurtulmadikça aslâ o âleme yol bulunmaz. (Imam-Gazâli)
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade