NOBEL BARIS ÖDÜLLÜ NADIA MURAD’DAN…
Zülfü Livaneli’nin sunusuyla
ISID’IN KÖLE YAPTIGI GENÇ BIR KIZIN
ILHAM VERICI KURTULUS HIKÂYESI
“Bu kitap mürekkeple degil kanla yazilmistir. Yazarin kendi kaniyla.”
Zülfü Livaneli
Bütün Koço’nun okul bahçesine sigdigini görene dek köyümün ne kadar küçük oldugunu fark etmemistim. Kuru otlarin üstünde büzülüp durduk. Kimisi neler oldugunu merak ederek fisildasiyordu. Digerleri sessizdi; soke olmuslardi. Kimse daha ne oldugunu idrak edebilmis degildi. O andan itibaren aklimdan geçen her düsünce ve attigim her adim Tanri’ya bir yakaristi. Militanlar silahlarini bize dogrultmuslardi. Kadinlarla çocuklar ikinci kata, diye bagirdilar. Erkekler burada kalsin.
Nadia Murad, Kuzey Irak’ta küçük bir kasaba olan Koço’da dogup büyümüstü. Çobanlik ve çiftçilikle yasamini sürdüren siradan bir Ezidi ailesine mensuptu. Okula gidiyor, tarlada çalisiyor, tarih ögretmeni olmak ya da bir kuaför salonu açmak gibi hayaller kuruyordu.
Nadia henüz yirmi bir yasindayken, 15 Agustos 2014 günü bu kendi halindeki yasami bir anda sona erdi. ISID militanlari köyünde yasayan halki katletti: Erkekleri ve seks kölesi olamayacak kadar yasli olan kadinlari öldürdü. Nadia’nin annesi ve alti agabeyi de öldürülenler arasindaydi ve bedenleri toplu mezarlara atildi. Nadia, Musul’a götürülerek binlerce Ezidi kizi ile birlikte ISID’in köle pazarlarinda satildi.
Birçok militan tarafindan tutsak edildi, defalarca tecavüze ugradi ve dövüldü. Nihayet Musul sokaklarinda kil payi kaçmayi basardi ve en büyük ogullarinin Nadia’yi kurtarmak ugruna hayatini tehlikeye atacagi Sünni Arap bir ailenin yanina sigindi.
Nadia’nin hikâyesi tüm dünyanin dikkatini süregelen soykirima çekti. Bir hikâyeden çok daha fazlasi; insanin hayatta kalma dirayetinin bir kaniti, kayip bir ülkeye ve savasla paramparça edilen bir halka serenat, tüm dünya için bir harekete geçme çagrisi ve soykirim magdurlari için umut isigi oldu. Son Kiz dünyada baska hiçbir kiz ayni acilari yasamasin diye yazildi.
Yürek burkan bir hikâye... Son Kiz okurlari kiskirtici ve kaçinilmaz sorularla bas basa birakiyor.
The New York Times Book Review
Büyüleyici.
Vulture
Nadia Murad’in anlattiklari dehset verici ve mutlaka okunmali... ISID gerçegini anlamak isteyen herkes Son Kiz’i okumali.
The Economist
Murad’in kitabi çok çarpici ve tam bir ilham kaynagi.
People
Acilen harekete geçilmesi gerektigini gözler önüne seren, yikici fakat yine de son derece ilham verici bir hikâye.
Kirkus
Etkileyici... Parçalanmis bir halka yürek burkan bir mersiye.
Booklist
Zekice ve derin... ISID’in zulmünün apaçik bir anlatimi.
Publishers Weekly
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade