Yasam nasil basladi? Yasamin evrimi, fiziktekine benzer yasalar¬la açiklanabilir mi? Santa Fe Enstitüsü’nde karmasik sistemler arastirmacisi olarak yaptigi çalismalarindaki fikirleri ilerleten Stuart Kauffman son kitabinda karmasik kimyasi olan bir ortam¬dan moleküler çogalmaya, metabolizma ile erken ön-hücrelere ve tanidigimiz yasama olan evrime iliskin fizik yasalarinin sagla¬yabileceginin ötesinde bir açiklama sunuyor. Yasamin evrimi bi¬linen evrende var oldugu öngörülen yüz milyar günes sisteminde kuskusuz yaygin olmali. Bu evrim, her örnekte birer “olus” süre¬ci. Newton’dan bu yana gerçekligi degerlendirmek üzere fizige basvuruyoruz. Ancak tek basina fizik, nereden geldigimizi, na¬sil geldigimizi ve dünyamizin neden tek hücreli organizmalarin ötesine geçip son derece karmasik bir biyosfere evrimlestigini açiklayamiyor.
Kauffman’a göre canli sistemlerin ayirt edici özelligi, simdiye dek yapilan çalismalarda yeterince agirlik verilmeyen “örgüt¬lenme” kavramidir. Hücreler, kendilerini insa eden öz-yaratim sistemleridir. Evrim, filizlenen bu örgütlenmenin yayilmasini saglar. Evrimlesen canli yaratiklar, var olarak, daha da yeni yaratiklarin ortaya çikabilecegi yeni nisler yaratir. Evrendeki yasam, kendi kendini insa eden, yayilan, artan bu çesitlilik, tüm biyosferlerde bizi fizigin ötesine götürür.
“Kauffman, yasamin dogasini gözler önüne seriyor.” -Scientific American
“Yasamin en ilkel biçiminin nasil ortaya çiktigini ve karmasik organizmalara nasil evrimlestigini harika bir sekilde özetliyor.” -Philip Anderson, Nobel Fizik Ödüllü, Princeton Üniversitesi
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade