Ünlü çizgi romanlarin yaraticilarinin, yayinevlerine bagli anonim çalisanlardan adi ve üslubu bilinen sanatçilara dönüsme süreçleri nasil gerçeklesti? Pop Art sanatçilari çizgi roman imgelerini alip kullandiklarinda çizgi roman dünyasinin buna tepkisi ne oldu? Ne oldu da eski çizgi romanlar ucuz basili malzemeden koleksiyonluk nesnelere dönüstü? Çizgi romanlar müzelere nadiren de olsa “kabul edildiginde” bu hangi kosullarda gerçeklesti? Bütün bunlar bize hem sanat dünyasi hem de çizgi roman dünyasi hakkinda ne söyler?
Eskiden, yüzeysel bakildiginda, çizgi roman ile “yüksek” sanatlar arasindaki iliski basit görünürdü; çizgi romanlar ve bant karikatürler ilham kaynagi olabilseler de, basli basina “geçerli” sanat nesneleri sayilmazlardi. Bu geleneksel ayrim asinmaya baslamasina karsin, çizgi roman ve sanat dünyalari son derece farkli sosyal alanlari kaplamaya devam ediyor.
Elinizdeki kitap çizgi roman ile müze, müzayede evi, sanat basini gibi en önemli sanat dünyasi kurumlari arasindaki iliskiyi inceliyor. Bart Beaty'nin çalismasi iki soru üzerinde yogunlasiyor: Çizgi roman 20. yüzyilin büyük bölümünde sanat tarihinden niçin dislandi? Çizgi roman üretiminin simdi sanat dünyasiyla daha yakin dogrultuda olmasinin anlami nedir? Bu iliskiye ilk kez kültür sosyolojisinin merceginden bakan ve Amerikan çizgi roman dünyasina odaklanan Beaty, çizgi roman formuna yönelik tamamen yeni bir yaklasimi ortaya koyuyor.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade