Insanligin varolusuyla birlikte baslayan temel ihtiyaçlarin (beslenme, barinma ve giyinme) karsilanmasi ekonomik yasamin ta kendisidir. Tüm insanlar yasamlari boyunca su andaki (mevcut) durumlarindan her zaman daha iyi bir hayat standardi isterler. Iste bu yüzden istekler sinirsizdir, ancak bu istekleri karsilayacak kaynaklar ise sinirlidir ya da kittir. Bu nedenle insanlar bir seçim ya da tercih yapmak zorundadirlar. Iktisat dersini ilk kez alan bir ögrencinin animsadigi tek sey “iktisadin ya da ekonominin kitlik ve tercih bilimi oldugudur”.
Hakkinda çok detayli bilgi sahibi olmasak bile ekonomiyi günlük yasamimizin her evresinde kullaniriz. Gazete okudugunuzda, radyo ve televizyonda haberleri izlediginizde ya da sosyal medyada sik sik ekonomik terimlere asina olursunuz. Issizlik, enflasyon, faiz, döviz, durgunluk, büyüme, tüketici güveni, iç ve dis açiklar, iç ve dis borçlanmalar, gayri safi yurt içi hasila... gibi kavramlar ekonominin açiklamaya çalistigi konulardan bazilaridir. Ekonomiyi tek cümle ile ifade edersek; ekonomi ya da iktisat bir tercih bilimidir. Bireylerin günlük yasamlarinda tercihlerini nasil yaptiklarini inceler. Daha çarpici bir tanim ise; “Ekonomi (iktisat), sinirli kaynaklarin sinirsiz istekler için nasil tahsis edildigini inceleyen bilimdir” seklinde yapilabilir. Insanlarin istekleri sinirsiz ancak bunlari karsilayabilecek kaynaklar sinirli oldugu için çok zor seçimlerin yapilmasi gerekir. Iste ekonomi bilimi bu seçimlere ait bilimsel çalismayi kapsami içine alir. Bize neyi seçmemiz gerektigini söylemez, sadece bu seçimlerin bize neye mal olacagini açiklar ve her seyin bir bedeli oldugunu söyler.
Kitabimiz tek yariyil okutulan Ekonomi, Genel Ekonomi, Ekonomiye Giris, Iktisada Giris ve Genel Iktisat derslerine uygun olarak, okuyucu dostu bir eser olarak hazirlandi. On dört haftalik bir yariyil için yillarin deneyimine dayanan vizyon ile on bölümden olusan içerik tasarlandi. Bu tasarimin arka planinda yillarin deneyiminden süzülmüs gerçekler güçlü bir durus sergilemektedir. Bu durus, bir yariyilda ortalama iki hafta süren sinavlari ve yariyilin basinda ögrenciye yönelik ders tanitimlarini, dönem içinde ele alinan konularin içerigine göre Dünya’da ve Türkiye’deki güncel ekonomik gelismeler ile iliskilendirilmis sinif içi tartisma ve analizleri içermektedir. Bu sayede bölümlerin ne eksik ne de fazlasi vardir. Tam da olmasi gerektigi kadar içerik yer almaktadir. Kitabin dördüncü, besinci ve dokuzuncu bölümleri yeniden kaleme alinarak ya da önemli eklemeler yapilarak yazilmistir. Diger bölümler ise Iktisada Giris kitabindan derlenerek okuyucuya sunulmustur.
Hayat ekonomidir, ekonominin ise mikro ve makro seklinde iki önemli dali bulunmaktadir. Bu yüzden kitapta bes bölüm mikro ve bes bölüm de makroya ayirilmistir. Her ikisinde de temel model olan arz ve talebe özel önem verilmistir. Çünkü bu modeller çerçevesinde fiyat sistemi belirlenmektedir. Ne üretilecek? Nasil üretilecek? Ne kadar üretilecek sorulari çözüme kavusturulmaktadir. Ekonomi ile ilgili bir soru ile karsilasildiginda verilebilecek en dogru yanit, “bu bir arz–talep meselesidir” olacaktir. Bu her zaman için dogru yanittir.
Ktabimizi kullanan ögretim üyeleri için slaytlar hazirlanmistir. Yazarlara ulasarak bbunlari temin edebilirsiniz. Tüm okuyuculara yararli olmasi tek dilegimizdir.
Agustos 2020
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade