Hayal Gücünü Egitmek 20. yüzyilin en etkili elestirmenlerinden biri olarak kabul edilen Kanadali edebiyat teorisyeni Northrop Frye’in 1962 yilinda bir yayin kurulusu için hazirladigi yarimsar saatlik alti radyo konusmasindan dogmustur.
Northrop Frye her kesimden “edebiyat tüketici”sine edebiyatin ne oldugu, hangi zeminde kendine yer bulabildigi, ne isimize yaradigi, hayal gücü ile iliskisi gibi farkli birçok konuya deginerek retorik bir anlati sunuyor. Bugünün edebiyatinin temelini olusturan kaynaklara -öykülere, romanlara, siirlere, kutsal kitaplara- atiflarda bulunarak okuyucuya da bir çesit düsünme alistirmasi imkâni sagliyor.
“…egitimli hayal gücü ve egitim, insanin su ya da bu kismini degil, tüm kisiligini etkileyen bir seydir. Sadece zihni gelistirmez; ayni zamanda toplumsal ve ahlaki gelisim saglar. Ama hayal gücümüzdeki dünya ile etrafimizdaki dünyanin farkli dünyalar oldugunu ve hayal gücümüzdeki dünyanin daha önemli oldugunu kesfettigimize göre, bir adim daha atmamiz gerekiyor. Etrafimizdaki dünya gerçek dünyaya benziyor, ama biraz önce gördügümüz gibi bu dünyada bir sürü yanilsama vardir: Propagandanin, tarafli haberlerin, önyargilarin ve reklamlarin seslendigi türde bir yanilsama. Bir defa, hep söyledigimiz gibi, dünya çok çabuk degisir ve baska bir dünya bilmeyen insanlar nasil olup da degistigini asla anlayamazlar.”
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade