Chicago Kiyilari o kadar güzel bir kitap ki, aslina bakarsaniz yazar olmak isteme sebebim de bu kitaptaki ‘Sicak Buz’ adli öyküdür. ... Stuart Dybek Amerika’daki en siirsel yazarlardan biri.
George Saunders
...arayip hep istedigim bir seyi kayip diye bildirmenin ise yarayip yaramayacagini merak ettigimi hatirliyorum. Zira o zamanlar bana söyle geliyordu: Insanin hep istedigi ama hiç sahip olmadigi bir sey yine de onundu...
Amerikali yazar Stuart Dybek’in öykülerinde Güney Chicago’daki etnik mozaigi olusturan insanlarin hayati hayaller, mitler, sesler ve kokularla harmanlanmis bir kent siirine dönüsüyor. Bu öyküler gerçekle fantastigi, etnik adetler ile Katolik ritüellerini iç içe geçirerek kentin hafizasini lirik bir dille kayda aliyor.
Çogu öykü, gündüzün dünyeviliginin yerini yeraltindaki duygulara biraktigi, hayatin siradanliginin sanrili bir büyüleyicilik kazandigi alacakaranlik zamaninda geçiyor.
Bir conga davulcusu ölmüs sevgilisinin hayalinin pesinden metronun derinliklerine sürreal bir yolculuk yapar. Alkolik bir kasap kendini ölü bir kizla buzluga kilitlenmis bulur. Uyurgezerler mahallenin lokantasina dadanir. Belediye tarafindan kentsel dönüsüm bölgesi ilan edilen mahallede binalar yikilir, caddeler otobana dönüstürülürken mahalledeki issiz gençler kaybettikleri geçmisi sokaklarda arar dururlar. Yukari kattan süzülen Chopin ezgileri, bir çocukla yersiz yurtsuz dedesini müzigin hüznü etrafinda bir araya getirir. Bütün öykülerde, disarida kalanlari, uyumsuzlari, eksantrikleri, hayalperestleri birbirine ortak bir kayip ve özlem duygusu baglar.
Stuart Dybek’in kurgusal dünyasi hem siradan hem de büyüleyici bir yer.
The New York Times
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade