Gelenekten Gelecege Iki Selçuklu Efsanesi
Her kabile, boy, imparatorluk, devlet, kisacasi topluluk, mutlaka ardindantakip edilebilecek bir yol birakmistir. Ancak bazi topluluklar, onlardansonra gelenler için en dogru yolu, istikameti çizmislerdir. Selçuklular istebu istikametin sahibi, “rehber devlet”lerden biridir.Selçuklu çaginin bütün siyasî, askerî ve ekonomik basarilarinin arkaplaninda gulam sistemi ve ikta uygulamalari vardir. Osmanli tarihininen önemli ama ayni zamanda da en tartisilan kurumlarindan biri olan yeniçerilik (kapikulu ya da kul sistemi), Selçuklularin kullandigi gulam sisteminin devamindan ibarettir.
Yine Osmanli tarihini anlama noktasindaen önemli konularindan biri olan timar sistemi de Selçuklular çaginda enislevsel haline kavusmus olan iktânin devamindan baska bir sey degildir.Bu bakimdan gerek gulam sistemi, gerekse iktâ, sadece Selçuklulari degil,basta Osmanlilar olmak üzere Selçuklu mirasini devralan bütün Türk-Islam devletlerini anlama konusunda son derece önemlidir.
Basta Selçuklu tarihi olmak üzere Ortaçag Türk tarihinin muhtelif konulari hakkinda yazilmis birçok kitabi, tercümesi ve makalesiolan Erkan Göksu; Selçuklu'nun Mirasi: Gulam ve Ikta kitabiyla birdevrin “rehber devleti” olan Selçuklularin en önemli uygulamalarini derinlemesine analiz ediyor.Bu kitapta bir yandan devlet gelenegi bakimindan SelçuklularlaOsmanlilar arasindaki baga iliskin örnekler bulurken, bir yandan da“Gulamlar yeniçeriler köle mi?”, “Ika timar sahipleri feodal bey ya daefendi mi?” gibi sorulara cevap bulacaksiniz.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade