Müessese tarihçiligine ait bu önemli çalismada, Osmanli Beyligi’nin imparatorluga dönüstügü asirlarda, hükümet teskilâti olan vezîriâzamlik kurumu ele alinmistir. Eser, Istanbul’un II. Mehmed tarafindan fethine kadar geçen sürede, Osmanli sisteminin kurulmasi ve gelismesi hususlarinda vezîriâzamlar tarafindan temsil edilen bu kurumunun üstlendigi vazifeyi izah etmektedir.
Yalnizca hükümdara karsi sorumlu olan Osmanli vezîriâzamlari, genis idarî ve icraî yetkilere sahiptiler. Icraî yetkilerinin basinda devlet islerinin kararlastirildigi divân çalismalari geliyordu. Divâna hükümdarin baskanlik etmedigi zamanlarda vezîriâzamlar bu görevi üstleniyor ve görüsmeleri yönetiyorlardi.
Süphesiz vekili olarak hükümdarin en yakininda bulunan vezîriâzamlar onlarin özel hayatlarinda da yer sahibiydiler. Hanedanin evlilik isleri ile ilgili konularda fikirlerini beyan ediyor, sultanlarin eglence ve ziyafetlerinde davetli olarak bulunuyorlardi.
Aydin Taneri, Türk tarihinde süreklilik esasi fikrinden hareketle Selçuklu-Osmanli çizgisinde vezîriâzamlik kurumunu ele alarak Osmanli hükümet sisteminin imparatorlugun olusumunda nasil bir isleve sahip oldugunu ortaya koymustur.
Sultan ve vezîriâzam arasindaki iliskiyi ayrintilariyla görebilecegimiz esere okuyucularin ve tarih meraklilarinin ilgi gösterecegini umuyoruz.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade