Çogu zaman çocugu oyalamak için ya da uyku öncesi seremoninin bir parçasi olarak anlatilan peri masallari sadece bir eglence araci midir, yoksa çocuk için daha derin bir anlam ifade ediyor olabilir mi? Yetiskinler tarafindan pek fark edilemese de, bazen annesi, bazen babasi, bazen de kardesleri ile ilgili hissettigi olumsuz duygular, çocugun hayatini zaman zaman çekilmez bir hâle getirir. Çocuk bu duygulari ne tam olarak anlayabilir ne de anlatabilir. “Bazen oynadigi oyundaki bir karakterin naif bir cümlesinde, bazen kabataslak çizdigi bir resim karesinde bu duygulara dair izler görülebilir.” Peri masallari çocuga bu zor günlerin geçecegini, tipki az önce dinledigi masaldaki Pamuk Prenses gibi, Kirmizi Baslikli Kiz gibi, çok kisa bir süre sonra mutlu sona kavusacagini anlatir; gelecege dair umut verir.
Freud Bana Masal Anlatsa peri masallarinin psikanalitik dinamikleri üzerinden yola çikarak, masallarda karsilasilan siddet içerikli unsurlar çocuga okunmali midir, çocugun sürekli olarak ayni masali dinlemek istemesinin özel bir anlami var midir, hangi yas grubundaki çocuga hangi masallar okunmalidir gibi sorulari incelemektedir. Diger taraftan, edebiyat kuraminda Rus biçimcileri olarak adlandirilan grup ile baglantili öncü yazar Vladimir Propp’un peri masallarinin formel özellikleri konusunda gelistirdigi görüsleri de dikkate alinarak, peri masallarinin ödipal ve pre-ödipal konulara yönelimleri ve bu anlamda siniflandirilabilir olup olmadiklari da degerlendirilmektedir.
Peri masallarinin, çocuklarina etkilerini merak eden ebeveynlere, masal türüyle ilgilenen edebiyatçilara ve çocuk gelisimi ile ilgilenen uzmanlara hitap eden bu yenilikçi çalismanin, literatüre önemli bir katki saglayacagi düsünülmektedir.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade