• -20%
Hak Kavramı Devletin Dönüşümü Üzerine Üç Konferans
search
  • Hak Kavramı Devletin Dönüşümü Üzerine Üç Konferans

Hak Kavramı Devletin Dönüşümü Üzerine Üç Konferans

₺190,00
₺152,00 20% kazanın
Vergi dahil
Barkod
9786059460606
Yazar
Leon Duguit
Yayınevi
Pinhan Yayıncılık
Adet
Stoktaki son ürünler


Leon Duguit'nin hukuk anlayisi Auguste Comte ve Emile Durkheim'in sosyolojisinden kök alir. Duguit'ye göre, hak sahibi özneyi esas alan hukuk sübjektiftir. Kisinin dogustan gelen, mutlak birtakim hakki oldugu düsüncesi metafizik, düsünsel evreye özgüdür. Ona göre, Comte'un belirttigi üzere insanligin pozitif evresinde, metafizik kavramlara dayanan böylesi bir hukuk anlayisina yer yoktur.

Duguit bireyin mutlak haklari oldugu fikrine dayanan bir hukuk anlayisina oldugu gibi siyasal iktidara mutlak bir irade bahsettigini düsündügü egemenlik düsüncesine de karsi çikmaktadir. Bu konudaki ifadeleri Kanun var olmayan bir genel iradenin veya bir devlet iradesinin ifadesi degildir. Onu tanzim eden birkaç kisinin iradesinin ürünüdür ve Kamu gücünü esas alan rejimden diktatörlük ve tiranlik rejimine geçmek için sadece bir adim atmak yeterlidir diyecek kadar serttir.

Duguit'nin Paris'te L'École des Hautes Études Sociales'de yani Tedkikât-i Ictimaiye Mektebinde vermis oldugu üç konferansi içeren bu çeviri, Darülfünun Hukuk Fakültesi Mecmuasi'nin Eylül 1924'te yayimlanan 16. sayisindan itibaren sirali toplam üç sayisinda tefrika edilmistir. Edip Serdengeçti'nin çevirdigi metnin orijinal adi Le Droit Social, Le Droit Individuel et la Transformation de l'État'dir. Ilk baskisi 1908'de yapilmis, 1911'de ikinci baskiya girmistir. Bu ikinci baskiyi esas alan Serdengeçti çevirisi, ilk kez Latin harfleri ile yayinlaniyor.

Leon Duguit
2 Öğeler
 

Güvenli Ödeme

 

Hızlı Teslimat

 

Kolay İade