Ermeni asilli Fransiz tarihçi Taline Ter Minassian, tarihin önemli bir kesitine, dünya cografyasinin kritik bir bölgesine bakiyor. Yirminci yüzyilin ilk yarisi boyunca SSCB’nin dis politikasini degerlendiren Minassian, özellikle 1920’lerden Soguk Savas dönemine, bu ilk sosyalist ülkenin Ortadogu, Akdeniz, Yakin Asya ve azinliklar politikasina odaklaniyor.
Ortadogu’daki komünist partilerin kurulusunda azinliklarin rolü neydi? Sovyetler Birligi’nin çikarlari kurulan iliskilerde ne derece belirleyici oldu, Komintern bu iliskilerde nasil bir rol oynadi? Sicak denizlere ilerlemek bir efsane mi, gerçek mi? Ermeniler, Azeriler ve diger halklar Sovyetler Birligi’ne dahil olurken, Türkiye, Iran, Lübnan, Misir, Suriye gibi ülkelerle, Araplar, Kürtler ve Yahudilerle ne türden bir diplomasi yürütüldü? Azinliklarin korunmasi ve araçsallastirilmasi gibi tartismalar nasil gelisti? Azinliklara bir ulusal kurtulus modeli sunan milliyetler politikasinda ve Sovyet diplomasisinin gücünde yillar içerisinde ne gibi degisimler yasandi?
Bir yanda bu türden sorular, diger yanda da azinliklar arasindan gelip Sovyet ütopyasinin seyyar militanlari olarak görev üstlenen, kozmopolit ve basina buyruk o kahramanlar.
Geçmisten Gelecege Sosyalizm dizisi kapsamda yayimladigimiz bu kitap, sosyalist bakis açisiyla yazilmamis olmasina karsin, zengin belgelere dayanarak Sovyetler Birligi ve izledigi azinliklar siyaseti hakkinda aydinlatici bilgiler sunuyor.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade