• -20%
Çağdaş Siyasal İdeolojiler'de Kuram Yöntem Güncel Yaklaşımlar
search
  • Çağdaş Siyasal İdeolojiler'de Kuram Yöntem Güncel Yaklaşımlar

Çağdaş Siyasal İdeolojiler'de Kuram Yöntem Güncel Yaklaşımlar

₺350,00
₺280,00 20% kazanın
Vergi dahil
Barkod
9786057931566
Yazar
Baran Dural
Yayınevi
Bilge Kültür Sanat
Adet
Stoktaki son ürünler


Ansiklopedik tanimi itibariyle ideoloji, Siyasi veya toplumsal bir doktrin meydana getiren ve bir hükümetin, bir partinin, bir sosyal sinifin vb. hareketlerine yön veren düsünce ve görüsler sistemi seklindedir. Ingiliz solunun ünlü kalemi Hall, Ideoloji, sagduyuyu ‘kendiliginden’ ideolojik ve bilinçdisi hale getirir. Nesnelerin niteligini sagduyuyla ögrenemezsiniz: Sadece varolanlar arasinda nereye uyabilecegini anlayabilirsiniz. Onu, kendi öncülleri ve varsayimlarinin görünüsteki saydamligi tarafindan görünmez kilan bir ortam olarak yapilandiran sey, bu garantiye alinmis olma niteligidir açiklamasini getirmektedir (DICK, 1998: 17). Ideolojiye dönüldügünde ele alinan kuramin bir temsil sistemi oldugu rahatlikla anlasilacaktir. Althusser bu temsil biçiminin bilinçle bir ilgisi olmadigini ve algilanip kullanilan nesneler vasitasiyla insanlari farkinda olmadiklari bir süreç çerçevesinde etkiledigine inanir.

Elinizdeki kitap, genelde “fikirler demeti” olarak anlasilan ideoloji kavramini, farkli boyutlar ekseninde tartismak için hazirlanmistir. Önce ideoloji - hegemonya - karsit hegemonya, tahakküm / direnis sistemlerinin açiklandigi ilk iki kisimdan sonra, her siyasal ideolojiyi kendi özgün yaklasimi içerisinde irdelemektedir. Sirasiyla en eski ideoloji olma özelligini tasiyan liberalizmden baslayan eser, daha sonra muhafazakarlik / Türk muhafazakarligi, fasizm / Nasyonal Sosyalizm gibi bölümleri içererek, milliyetçilik, sosyalizm - komünizm, sosyal demokrasi tartismalarina isik tutuyor. Fasizm - milliyetçilik tezleri ontolojik olarak birbirinden ayrildigi gibi sosyalizm - Avrupa Komünizmi ve Ortodoks Marxist kuram da en ince ayrintisina dek evreleriyle birlikte tanimlaniyor.

Kemalizm’in özgün bir “üçüncü yol” ideolojisi seklinde ele alindigi kitabin son kisimlarinda siyasal ideolojiler bahsinin güncel konularini olusturan, küresellesme - karsit küresellesme, çok-kültürlülük, etnisite - kimlik - bagimlilik paradigmalari - çevreci hareketler - sanal ag kaynakli siyasal eylem kaliplari - LGBT topluluklarinin siyasal eylem ve davranislari - politik tutumlari gibi çagcil konulara isik tutuluyor. Bir ders kitabi olmasinin yani sira siyaset - ideoloji - siyasal / sosyal konumlar üzerinde kafa yoranlar için el kitabi niteliginde olma iddiasindaki “Çagdas Siyasal Ideolojiler’de Kuram - Yöntem - Güncel Tartismalar”i ilgiyle okuyacaksiniz.

Baran Dural
2 Öğeler
 

Güvenli Ödeme

 

Hızlı Teslimat

 

Kolay İade