IÇERIK TANITIMI: Sovyetler Birligi’nin çöküsünün ardindan zaferini ilan eden dizginsiz kapitalizm, kendi yarattigi için çözüm getiremeyecegi felaketlerle yüz yüze bugün. Artik insan türü olarak bozduklarimizi küçük rötuslarla düzeltip kendi çikarimiza kullanacagimiz bütünsel, organik bir döngü varsaymamiz mümkün degil. Kapitalist gerçekçilik de, hepimizi bambu bisikletlerde hayal eden ideolojik ikizi kapitalist romans da çare sunmuyor.
Melankoliye kapilmamak için bize alternatif bir gerçekçilik gerek, diyor McKenzie Wark: isbirligi içindeki bilme ve yapma emegine yakin duran; ekonomik, teknik, politik ve kültürel dönüsümleri iliskilendiren bir gerçekçilik. Moleküler Kizil, bu amaçla önce Sovyetler Birligi’nin kurulus yillarinda bastirilan Marksist teori akimlarina dönüyor: emegin bakis açisini merkeze koyan Bogdanov’un tektolojisine ve Proletkült’üne; Platonov’un hayal güçlerini birlestirecek edebiyat fabrikasi tasavvuruna, yoldas bakis açisina... Sonra günümüzde kültür ve bilimler arasindaki sinirlarda çalisan yazarlari ele aliyor: insanin baska organizmalar ve teknolojiyle geçirgen sinirlarini hatirlatan siborg kavrami ve feminist bakis açisiyla Donna Haraway, farkli aygitlarin nasil farkli bilgi özneleri ve nesneleri üreten kesikler olusturduguna dikkat çeken Karen Barad, bir tür meta-ütopya öneren Kim Stanley Robinson…
Zihin ve beden emekçilerine bir Siborg Enternasyonali çagrisi yapiyor Wark: “Antroposenin bütün isleyislerini dagitacak araçlara ve iradeye hayal gücünde zaten sahip olan bir Enternasyonal. Eskisinin yikintilari üzerinde yeni canli dünyayi insa etmekten baska yapacak bir seyi olmayan bir Enternasyonal. Bu uygarligin kalici olamayacagini hepimiz biliyoruz. Birlikte yenisini yapalim.”
YAZAR HAKKINDA: 1961 yilinda Avustralya’nin Newcastle sehrinde dogdu. Macquarie Üniversitesi’nde lisans, Sidney Teknoloji Üniversitesi’nde yüksek lisans egitimini tamamladiktan sonra Murdoch Üniversitesi Iletisim Bölümü’nde doktora yapti. Ilk siyasi ve teorik yazilarini post-Marksist Arena dergisinde yayimladi. 1990’li yillarda dijital medya ve sanat üzerine yazmaya basladi. 2000 yilinda ABD’ye yerleserek hepsi Avustralyali olan sair John Kinsella, romanci Bernard Cohen ve yayinci/yazar Terri-Ann White ile birlikte “Hiz Fabrikasi” adini verdikleri bir teknik gelistirdi; 2002’de mesafe ve yurtsuzlasma üzerine ayni adli bir ortak kitaba imza atti. Yine o yil bir GPS cihaziyla dolasarak belli zaman ve koordinatlardaki gözlemlerini kaydettigi bir diger deneysel yapit olan Dispositions’i yazdi. Medya teorisi, elestirel teori, müzik, sinema, görsel sanatlar ve Sitüasyonist Enternasyonal üzerine pek çok yazi ve kitap kaleme alan Wark, halen New York New School’da Medya ve Kültürel Incelemeler profesörü, ayrica Eugene Lang Üniversitesi’nde ders veriyor. Feminist performans sanatçisi ve yazar Christen Clifford ile evliliginden iki çocugu olan Wark, 2018 yilinda transgender oldugunu açikladi. 2019 yilinda Carl & Marilynn Thoma Sanat Vakfi’nin Dijital Sanat Yazimi Ödülü’ne layik görülen Wark’in Türkçede daha önce Bir Hacker Manifestosu (Altikirkbes, 2008) ve Kaldirim Taslarinin Altinda Kumsal Var (Sel, 2012) adli kitaplari yayimlandi.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade