Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Iktisat Bölümü emekli ögretim üyesi Korkut Boratav, sadece iktisat alaninda degil, sosyal bilimlerin farkli disiplinlerinde çok önemli katkilar yapmis dünya çapinda bir bilim insanidir.
Örnek bir çaliskanlikla üretimini sürdüren “hocalarin hocasi” Boratav, bu kitapta, son yillarda yazdigi makalelerden, sundugu bildirilerden ve verdigi röportajlardan bir bölümünü bir araya getiriyor. Yarim yüzyili askin bir süre içinde edindigi birikimle ve özümseyerek olaylara/olgulara uyguladigi tarihî maddeci anlayisla dünya ahvaline, memleketin haline çeviriyor bakislarini.
Kitapta yer alan on bes bölüm, “Memleketin Haline Bakarken”, “Türkiye Ekonomisi”, “Dünyanin Hali”, “Marksist Iktisat” baslikli dört kisim altinda toplaniyor. Seçki, memleketin, dünyanin haline “endiseler ve ümitler içinde bakan” söylesi, yazi ve konusmalarla basliyor; Türkiye ekonomisine geçerek devam ediyor. “Samir Amin, Giovanni Arrighi, Perry Anderson ve Çin’de Sosyalizm” baslikli yazi ise Sovyet sosyalizminin çözülüsü ve “reel sosyalizm” tartismalarina Çin deneyimini inceleyerek katiliyor, tartismaya önemli katkilarda bulunuyor
Kitabin son bölümünde Marksist ögretiyi dogrudan dogruya tartisip yorumlayan dört yazi yer aliyor. “Toplumsal Siniflar” ve “Lenin’den Yüz Yil Sonra Emperyalizm” baslikli ilk iki yazi, Marksizmin temel bir kavrami ile çagimizi kavramada belirleyici önem tasiyan bir uzantisini açiklamayi, yorumlamayi hedefliyor. Digerleri ise iki iktisatçinin (Thomas Piketty ile Nail Satligan’in) katkilarini Marksist politik iktisadin merceginden tartisiyor.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade