Bu kitapla birlikte 5 cilt olarak tasarlanan "Dünyayi Degistiren Düsünürler" serimizi de tamamlamis oluyoruz. "Felsefenin safagi" olarak adlandirdigimiz ilk onlardan baslayarak uygarlik ve felsefe tarihinin ayak izini, 19. yüzyil sonlarina kadar takip etmistik. Dünyayi Degistiren Düsünürler 5 ile eksik kalan ara asamayi, Islamwygarligi asamasini da ilave etmis oluyoruz. Bu çalismada Hz. Muhammed, el-Kindi, er-Ravendi, er-Razi, el-Maarri, Farabi, Ibn Sina, Gazzali, Omer Hayyam, Ibn Rüsd ve Ibn Haldun'un düsüncelerini ele aldik. Ayrica Mutezile ve Ihvan-i Safa akimlarin' inceledik. Sözkonusu on bir düsünürü ve iki düsünce akimini, Islam uygarligindaki kritik ve çigir açici rollerinden ötürü tercih ettik.
Elinizdeki kitap, özellikle iki kesim göz önünde bulundurularak yazildi. Bunlarin ilki, Islam uygarliginin tarihsel gerçekligini ve geçmiste medeniyete yaptigi büyük katkiyi önyargilarindan ötürü yok saymayi bir marifet sanan kimi laik-ateist çevrelerdir. Islam'in geçmiste oynadigi rol baska, bugün ona siyasi açidan yüklenen islev baskadir. Bu iki tarihsel dönemi (8-12. yüzyil ve günümüz) ve Müslümanlarin tarihte oynadiklari rolleri birbirinden ayirmak gerekir.
Ikinci kesimse, hurafelere dayanan, sisirme hikâye ve efsanelerle süslenmis Islam tarihine yapilan her verimli, olumlu ve ciddi elestiriyi Islam'a, Hz. Muhammed'e ve Allah'a bir hakaret sayan bazi muhafazakâr-Islami çevrelerdir. Ne yazik ki bu çevre, sözkonusu tutumuyla geri kafali fanatik akimlara hizmet ettiginin ve sonuçta onlarin "cephaneligine barut tasidiginin" farkinda degildir. Çalismamizin bu iki grup için de cevap niteligi tasidigina ve yeni tartismalara kapi aralayacagina inaniyoruz.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade