Devlet ve ordu teskilatlari, faaliyetleri ve kültür mirasiyla Timurlular...
Dünya iki hükümdara yetecek kadar genis degildir. Tanri nasil bir tane ise, Sultan da bir tane olmalidir.
- Timur
15. yüzyilin henüz basinda dünyanin en kuvvetli imparatorluklarindan biri sayilan Timurlular, 16. yüzyila gelindiginde neden bir felaket devri yasadilar? Tek gayesi imparatorluk sinirlarini genisletmek olan Timur’un gerek devlet teskilatinda gerek imar faaliyetlerinde tarihi anlamda ne gibi müspet yönleri vardi? Timur’dan sonraki hâkimiyet mücadelelerinde neler yasandi, kimler ön plana çikti ve haleflerin devrinde neler gerçeklesti?
Timur, bir imparator olarak daima savasçi ve sefer adami olarak bilinir. Nitekim Cengiz Han’in çesitli ülkelere düzenledigi seferler neticesinde olusan korku iklimi, Timur’un devrinde de kendini göstermistir. Hakimiyet sahasini genisletirken kan dökmekten ve önüne çikan her seyi tahrip etmekten zevk aldigi düsünülen Timur, ayni zamanda oldukça önemli bir imar adamiydi. Bilhassa Orta Asya’daki Islâm mimarisinin en parlak devri Timur döneminde yasanmis; muhtesem binalarin yani sira sulama kanallari ve ticarî faaliyetleri de düsünülerek yeni yerlesim merkezleri kurulmustur.
Timurlular devri için savas, mücadele ve kaos ön planda olsa da kendilerinden sonra vücut bulan birçok imparatorluga devlet teskilati, ticari faaliyetleri ve imar anlayisiyla ilham vermislerdir. Dini, sosyal ve kültürel hareketliligin çok yüksek oldugu imparatorluktan geriye Çagatay edebiyati, resim ve süsleme sanati ile musiki zevki gibi büyük bir miras kalmistir.
Prof. Dr. Ismail Aka’nin ilmî tecrübesi ve titiz arastirmalariyla ortaya çikan "Timurlular"; hem kolay okunmasiyla hem de sundugu detayli bilgilerle alaninin en önemli kaynaklarindan
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade