Soguk Savas ve Türkiye’nin Bati’ya Yönelisi, Sovyetler Birligi ile büyük kapitalist devletler arasinda yasanan Soguk Savas’i mercek altina alan, Türkiye’nin bu dönemde Bati ittifakina katiliminin ardinda yatan dinamikleri çözümleyen degerli bir arastirma.
Tolgahan Akdan, Soguk Savas üzerine geleneksel, revizyonist, post-revizyonist ve radikal yaklasimlari etraflica ele aldiktan sonra, yakin tarihle ilgilenen herkes için merak konusu olan sorulari masaya yatiriyor: Türk-Sovyet iliskilerinde yasanan gerginlik, hangi tarafin eylemlerinin sonucu gelisti? Resmî söylemin ileri sürdügü gibi, Sovyetler Birligi’nin Türkiye’nin egemenlik haklarina aykiri talepleri mi bu gerginlige yol açmisti? Türkiye’nin Bati ittifakina eklemlenisi, kendi egemenlik haklarini ve toprak bütünlügünü güvence altina alma arayisinin bir neticesi midir? Ya da Bogazlar üzerinden yasanan gerginlik, Türkiye’yi Bati’ya yakinlastirmak için Türk yönetici elitlerinin kotardigi bir komplo mudur? Türkiye’nin Bati ittifakina katiliminin, Sovyetler Birligi ile yasanan gerginligin ötesinde baska politik ve ekonomik nedenleri mi vardi?
Akdan’in çalismasini cazip ve önemli kilan, tek yanli Soguk Savas literatürü üzerinden Türk dis politikasini açiklama girisimlerini elestirel bir süzgeçten geçirmekle yetinmeyip konuya dair özgün tezler gelistirmis olmasi… Kitapta Soguk Savas’in, kapitalizmi ve sosyalizmi temsil eden güçler tarafindan icra edilen sistemler arasi bir mücadele olduguna isaret ediliyor. Türkiye’nin Bati ittifakina eklemlenisi ise, bu sistemik mücadelenin yarattigi jeopolitik zorluklar ile içeride güçlenen egemen siniflarin Bati kapitalizmi ile bütünlesme egilimi üzerinden degerlendiriliyor.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade