Sosyalizm söz konusu oldugunda, üzerinde hâlâ tartisilan, birbirinden farkli görüslerin ortaya atildigi konu basliklari, üzerinde görüs birligi saglanmis basliklardan çok daha fazla. Metin Çulhaoglu bu güçlügü hatirda tutarak, genç bir üniversite ögrencisiyle sosyalizm üzerine yaptigi akici sohbeti kâgida döküyor. Merakli gencin sorulari ne kadar zorluysa, yazarin yanitlari da basmakalip olmaktan o kadar uzak.
Neden Deniz Gezmis’e “devrimci”, Nâzim Hikmet’e “komünist sair” deniyor? Sosyalizm ile komünizmin farki ne? Marx ve Engels’in temsilcisi olduklari “bilimsel sosyalizm” ne anlama geliyor? Sosyalizm özel mülkiyetin her biçimini ret mi eder? Sosyalist bir ülkenin anayasasi olur mu? Sosyalizmde muhalif örgütlenmelere, örnegin muhalif siyasal partilere izin verilir mi? Egitim ve ögretim, haklar ve özgürlükler bugünkünden çok mu farkli olur? Sosyalizm dini ve ibadet yerlerini yasaklar mi? Sosyalizm Sovyetler Birligi’nde neden çöktü? Kapitalist sistemden kopuslar bundan sonra da belirli araliklarla gene tek tek ülkelerde mi gerçeklesir? Kadin ve çevre hareketleri sosyalizmin müttefiki sayilmali mi? Sosyalistlerin iktidara barisçi yollardan, örnegin seçimlerle gelmesi mümkün mü? Sosyalizmin gelecegi hakkinda neden ümitli olmaliyiz?
“Gençlerle Bas Basa: Sosyalizm”, hem gençler hem de sosyalizm etrafinda dönen tartismalara ilgi duyanlar için degerli bir kaynak. Yazarin yer yer basvurdugu mizahi dil, bu ciddi sohbete ayri bir renk katiyor. Pek çok terimin ve kavramin karsiligi sohbetin akisiyla birlikte verildigi gibi, bunlarin disinda kalanlar için kitabin sonunda bir de sözlükçe yer aliyor.
“Günümüzde, bir insan devrim ve sosyalizmin gerçeklesmesi olasiliklarindan da bagimsiz olarak, salt daha geliskin bir birey olmak için bile sosyalizmle bir sekilde iliskilenmek zorundadir” diyor Metin Çulhaoglu.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade