Islamiyet nasil bir toplum yapisi ve hangi degerler sistemi içinde dogdu?
Islam’i Yunan felsefesiyle bulusturan ve bir kültür devrimine yol açan çeviri akimi, hangi sinif temelinde ve ne gibi dürtülerle ortaya çikti?
Kuran’i “Allah’in yaratilmis sözü kabul eden ve tarihsellestiren Mutezile mensuplari ne istiyorlardi? Abbasi döneminde iktidar olan bu aydinlanmaci akim, Halife Mütevekkil döneminde nasil karanliga boguldu?
Bu sekilde “içtihat kapisi”nin kapanmasi, nasil 18. yüzyildan itibaren Islam dünyasini sömürgelesme sürecine soktu?
Iran, Afganistan ve Misir’da Cemaleddin Afgani, Hindistan’da Seyit Ahmet Han sömürgecilikle hangi tezlerle savasti ya da uzlasti?
Göreli olarak bagimsizligini koruyan Osmanli Devleti’nde, yönetici zümre nasil sekülerlesme yoluna girdi? Ayni sekilde Yeni Osmanlilarin en parlak temsilcisi Namik Kemal, din-devlet iliskileri ve “uluslasma” sorunlarinda ne gibi ilerici tezler savundu?
Mesrutiyet’te Mehmed Akif, Cumhuriyet döneminde de Necip Fazil neden Namik Kemal’in de gerisinde kaldi ve laik Cumhuriyet’e cephe aldilar? Ve bugün de AKP iktidari, Abdülhamid ve Necip Fazil referanslari ile ülkeyi hangi yöne sürüklüyor?
Iste tarihin bu yol ayriminda, bu sorular üzerinde çagdas ve bilimsel bir yaklasimla düsünmek ve tartismak isteyenler için ögretici ve ufuk açici bir çalisma. Taner Timur’dan düne, bugüne, Islam-laiklik tartismalarinin özüne dokunan yepyeni bir toplumbilim ve tarih metni, yine bir temel yapit!
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade