Yaklasma Çabasi, modern Türkçe edebiyat üzerine yazilmis en oylumlu ve “önemli” kitaplardan biri. Önemliligi kitabin, sadece iyi ve derinlikli elestiri yazilariyla dolu olmasindan degil; bir elestirmenin siire ve saire, romana ve türler arasina, kültüre ve siyasi olusa ve ayni zamanda kültürel paradigmaya ayni anda bakabilmesinden geliyor. Sirf bu özelligiyle dahi, modern Türkçe edebiyatta yazilmis en nadide kitaplardan biri olma özelligi tasiyor. Necmiye Alpay bu kitabiyla hiçbir basmakalip öngörüye ve düsünceye aldirmadan, kendi begenisini dayatmadan, bir estetik kültürel bakis açisi insa ediyor.
Dilci ve denemeci Necmiye Alpay’in Yaklasma Çabasi, Nâzim Hikmet’ten Ece Ayhan’a, Sezai Karakoç’tan Ismet Özel’e, Orhan Pamuk’tan Murathan Mungan’a, Fransiz kadin sairlerden Edward Said’e, sadece sairlerin ve yazarlarin eserlerine degil, düsünce uçlarina da egilen yazilardan meydana geliyor.
Ne zamandir baskisi bulunmayan Yaklasma Çabasi, gözden geçirilmis ikinci baskisiyla Edebi Seyler’de
Sanati var kilan ilke, düsgücümüz sayesinde, gündelik dünyamizin disinda bir dünya (/evren) kurabilmemiz ya da varsayabilmemiz. Kendi iç isleyisini, kendi zaman ya da mekânini kendisi kararlastiran, gereken her tür ögenin yaratilabildigi bir dünya.
Çocuk oyunlarinin temelinde nasil herkesin bildigi bir sözlesme yatiyorsa, sanatin temelinde de ayni sözlesme yatiyor. Oyunun basladigi anda, zihnimizin özgül bir kipini yürürlüge sokup gündelik yasamin disinda yer alacak birtakim verilere ve edimlere hazirliyoruz kendimizi.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade