Bu eser, çagimizda sayisiz arastirmaya konu edilen Islâm’in modernlesmesi hakkinda bugüne kadar yapilmis en kapsamli ve derinlikli incelemedir. “Hiristiyanlastirmadan medenilestirmeye Batili kozmopolis projesinin sekülerlesmesinin modern Bati/Dogu karsilasmasini nasil etkiledigi” merkezî sorusundan hareket eden eser, Islâm’da modernlesmeyi ilk kez Bati ile Dogu’nun bu büyük karsilasmasi bakimindan ele aliyor. Eser, Bati ile Islâm düsüncesi, geleneksel ile modern Islâm düsüncesi ve Osmanli ile sair Islâm düsüncesi arasinda mukayeseli ve kusatici, sosyolojik bir perspektiften sosyal ile düsünsel degisim arasindaki etkilesim bakimindan on dokuzuncudan yirminci yüzyila Islâm dünyasinin modernlesmesi sürecini derinlemesine inceliyor.
Çalismada on dokuzuncu asir Islâm dünyasinda modernlesmeye karsi alinan bütün tavirlar modern Islâm incelemelerinde yararlanilacak analitik bir çerçeve olusturmak üzere kategorilestiriliyor ve Islâm düsüncesindeki degisimin mahiyetini göstermek için Osmanli ve Misir Islâm düsüncesinin temsilcileri olarak alinan Namik Kemal ve Muhammed Abduh örneklerinde “gelenekselcilik/modernizm” olarak iki ana tipe dönüstürülerek karsilastiriliyor. Farkli Islâm yorumlarinin, özellikle sömürge-sonrasi paradigmalara meydan okuyan tek örnek olarak Osmanli Islâm yorumunun modernizmle hesaplasmadaki etkisini vukufla gösteren eser, modern Islâm incelemelerine yepyeni bir boyut getiriyor.
Bedri Gencer, ilk elden kaynaklara dayanarak bir bütün olarak modern Islâm dünyasindaki degisim sürecini tasvir ederken saglam bir muhakeme ve akici bir dille problematik durum ve fikirlere doyurucu açiklamalar getiriyor. Eser, böylece bugün Islâm dünyasinin yasadigi müzmin problemlerin kaynagina inerek bu problemleri asmak için çagdas Islâm düsüncesinin tasidigi potansiyeli ortaya koyuyor. Modern Islâm hakkinda çigir-açici bir inceleme olarak Türkiye’de genis yanki bulan eserin tamamen gözden geçirilerek daha mükemmel hâle getirilmis üçüncü yayinini sunuyoruz.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade