Tarihselci Gelenek: Dilthey-Weber-Gadamer
“Epistemolojinin görev alani ancak antropolojik ve tarihselci bir insan ve dünya kavrayisi dogrultusunda belirlenebilir.”
Tarihselci Gelenek, Almanya’da tarihselci düsüncenin tin bilimleri, sosyoloji ve hermeneutikteki basat figürlerinden Dilthey, Weber ve Gadamer üzerine Dogan Özlem’in dört yazisini bir araya getiriyor.
Ilk yazida tarihselci ve elestirel düsünce geleneklerini tin bilimleri felsefesinde birlestirerek felsefede devrim yapan bir Dilthey portresi çiziliyor.
Ikinci yazida Weber’in sosyolojisine temel olarak gelistirdigi kendine özgü bilim kurami kültür felsefecisi, tarihçi ve hukukçu yönüyle iliskisi içinde ele aliniyor. Yine Weber üzerine olan üçüncü yazida “ideal tip” kurami üzerinden tarih ile sosyoloji arasindaki iliski derinlemesine irdelenip yorumlaniyor.
Son yazida transandantal ve tarihselci felsefe hatlarini kat ederek hermeneutigi ontolojik bir zeminde geçen yüzyildakinden farkli bir dogrultuya çekmis Gadamer’in “hermeneutik refleksiyonun islevi ve alani” üzerine görüslerine yer veriliyor.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade