“Disaridan ve yukaridan bir bakisin ‘mutlak asagi’ olarak gördügü Çingenelerin de Bourdieu’nün deyisiyle ‘egemenlerin girtlagiyla konustuklarini’ ve kendilerinin en asagisina yerlestirildigi hiyerarside daha da asagi konumlar tarif ettiklerini görüyoruz. Medyatik ve güya romantik bakisin ürettigi ‘Roman’ imgesini sahiplenenlerin ‘Çingeneleri’ –muglak ve kararsiz bir sekilde de olsa– kendilerinden daha asagi görmeleri bunun en dramatik biçimidir.”
- Necmi Erdogan
Çingene, Roman, esmer vatandas, sopar... Varliklari hep bilinen ama dünyalari nadiren inceleme konusu olan, topluluk adlari üzerinde bile bir uzlasma bulunmayan bir etnik grup... Derya Koptekin, Izmir’in “Çingene mahalleleri”ndeki sosyal hizmet merkezlerinde yillarca çalismis, günlerini Çingene/Roman çocuklarla iç içe geçirmis, “sahayi da bilen” bir psikolog olarak özellikle çocuklara yöneliyor ve bütün sorularini onlar hakkinda bildigimizi sandigimiz tüm kliseleri bir yana birakarak soruyor; cevabi onlarin seslerinde ariyor: Kendilerini hangi gruba ait görüyor, etnik gruplarini hangi isimle adlandiriyorlar? Hayalleri, beklentileri neler, ne tür ayrimcilik örnekleriyle karsilasiyorlar? En önemlisi, Türkiye’nin ötekilerinden olan Çingene/Romanlar, kendi kimliklerini hangi ötekiler üzerinden kuruyor, toplumsal hiyerarside kendilerini nasil konumlandiriyorlar?
Biz Romanlar Siz Gacolar ile Derya Koptekin, “Gacolarin” hep teget geçtigi, baktigi ama görmedigi bu dünyaya isik tutuyor.
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade