• -20%
Çirkinin Estetiği
search
  • Çirkinin Estetiği

Çirkinin Estetiği

₺400,00
₺320,00 20% kazanın
Vergi dahil
Barkod
9786058101609
Yazar
Karl Rosenkranz
Yayınevi
Muhayyel Yayıncılık
Adet
Stoktaki son ürünler


Rosenkranz, estetigi üç bölüme indirger: Güzelligin fikri, sanatin kavrami ve sanatin sistemi.

Hegel’in Estetiginde eksik gibi görünen güzelligin metafizigi seklindeki ilk bölümü Rosenkranz, diyalektik biçimde yine üç bölüme ayristirir: Çirkinin güzel ile uzlastigi/baristigi, sadece ya da basit bir sekilde güzel olan, negatif güzel olan ya da çirkin olan ile gülünç olan. Bu baglamda Çirkinin Estetigi adli çalismanin aslinda basit bir sekilde güzel olanin diyalektik açiklanisina bagli oldugu da söylenebilir.

(Ulrich, 2016)

Ancak iç diyalektik gelisme açisindan, çirkinin ifadesi bazi durumlarda yeterince açik degildir. Rosenkranz bu anlamda metafizik pozisyonunu açikliga kavusturmayi amaçlamaktadir. Kitap, ilk bölümünün üç alt bölümden itibaren diyalektik formsuzluga / biçimsizlige, Ungestalt (asimetri) ve Misseinheit (uyumsuzluk-sekilsizlik) türleriyle ilgilenir.

Ikinci bölüm "yanlislik" ile ilgilidir. Her ikisi de yüce olana ve hosgörüye karsilik gelenleri degil, biçim ve içerik anlarini temsil eder. Bir bakima güzelligin diyalektigine göre, bölünme/parçalanma, biçim ve içerigin uyumu olarak güzellige göre üst üste bindirilir.

Estetigin çirkin ile olan iliskisini felsefe, tarih, sanat, edebiyat ve yasamdan örneklerle sunmaya çalisan Rosenkranz’in, 1853 tarihli Almanca orijinalinden Türkçeye aktardigimiz kitabinda yer yer karsilastigimiz Fransizca, Yunanca ve Latince kavram ve alintilarda, orijinaline sadik kalmaya ve Türkçe açiklamalara yer vermeye çalistik.

2 Öğeler
 

Güvenli Ödeme

 

Hızlı Teslimat

 

Kolay İade