“Futbolist”. 19. yüzyilin sonlarinda Türkiye'de ilk futbol oynamaya baslayanlara, dönemin nesriyatinda böyle denirmis! Mehmet Yüce'nin dönemin basinini tarayarak yaptigi çalisma, Osmanli'nin son on yillarindaki öncü “idmanci” ve “futbolist”lerin portrelerini çiziyor.
Ingiliz öncülerden ve ilk Osmanli “futbolisti” Osman Efendi, Mehmet Ali Fetgeri, Ahmed Robenson, Galip Hasnun, Refik Osman, Zeki Riza, “Bombaci” Bekir, “Arslan” Nihat gibi nispeten bilinen adlardan unutulmuslara, elli portre. Spor tarihimiz yaninda, gündelik hayattaki modernlesmenin simdiye kadar pek bakilmamis bir cephesine bakan, bedenle ve “hareket”le iliskinin dönüsümüne isik tutan lezzetli bir kitap.
“Memleketimizde spor tarihi konusunda çikan kitaplar incelendiginde özellikle kadim dönemlerin geçistirildigi veya özet halinde verildigi görülür. (...) Umumiyetle birbirinden kopyalanan bu ilk devir için bazi yazarlar... ‘Fenerbahçe'nin ilk futbol maçi buydu, ilk hokey müsabakasi burada oynandi,' veya ‘Ilk tenisçimiz budur,'gibi
tahminlerini etrafa yaymaktan geri durmazlar. Benim maksadim, bu sehir efsanelerinin, muhtemelen iyi niyetle yazilmis hikâyeler gibi görünseler de gerçekten efsâne olduklarini göstermek ve isin dogrusunu spor tarihi arastirmacilari ve meraklilar için bulup çikartmakti.”
Mehmet Yüce
Güvenli Ödeme
Hızlı Teslimat
Kolay İade